Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

P. PELLEGRINI: Hlas učiteľky, ktorá ma naučila čítať,si pamätám dodnes

Peter Pellegrini a Juraj Draxler. Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Dnes sú známi a úspešní, no pred rokmi aj oni "drali" školské lavice.

Bratislava 28. marca (Teraz.sk) - Deň učiteľov sa v Slovenskej republike slávi ako spomienka na narodenie Jana Amosa Komenského. Predseda parlamentu Peter Pellegrini si ešte aj dnes spomína na učiteľku, ktorá ho učila čítať a písať. Ministrovi školstva Jurajovi Draxlerovi zase najviac utkvela v pamäti triedna z piateho ročníka.

Takto spomínajú na svoje školské časy:

Peter Pellegrini, predseda Národnej rady SR
Na snímke Peter Pellegrini.
Foto: TASR/Michal Svítok

Naozaj mi utkvela v pamäti pani učiteľka, ktorá ma učila na základnej škole. Aj keď by niekto čakal, že si budem spomínať na iné učiteľky, bola to pani učiteľka Redovjanová, na Základnej škole v Sásovej v Banskej Bystrici, ktorá ma vlastne naučila čítať, písať, počítať a dodnes si pamätám jej tvár, jej hlas a jej meno.



Bývalý minister školstva pridal aj želanie ku Dňu učiteľov: Chcel by som sa všetkým učiteľom poďakovať za ich záslužnú prácu, lebo vzdelanie je tá najlepšia investícia, akú môžeme urobiť pre našu budúcnosť a budúce generácie. Chcel by som im preto zaželať veľa pozitívnej energie, trpezlivosti a možno aj viac úcty od okolia a veľa osobných úspechov.

Juraj Draxler, minister školstva, vedy, výskumu a športu
Juraj Draxler.
Foto: TASR/Štefan Puškáš.

V piatom ročníku sme mali triednu učiteľku Greifovú, ktorá mala veľmi kamarátsky prístup k deťom, podporovala nás v našich záľubách. Už nie je medzi nami. Keď som prednedávnom ako minister moju bývalú školu na Prokofievovej ulici v bratislavskej Petržalke navštívil, spoločne sme si ju pripomenuli s jej kolegyňami, ktoré si ju pamätajú. Rád si spomínam aj na svoju prvácku učiteľku. Volala sa pani Gécziová, alebo „súdružka Gécziová“, ako sme vtedy učiteľky volali. Mala tesne pred dôchodkom, boli sme jej posledný ročník.

Karol Mičieta, rektor Univerzity Komenského v Bratislave
KAROL MIČIETA.
Foto: TASR/Michal Svítok

Ťažko sa mi vyberá spomedzi dvoch pedagogických a vedeckých osobností, akými boli Jozef Májovský a Augustín Murín. Spolupracovali na viacerých vedeckých prácach, okrem iného aj na diele o chromozómoch fauny Slovenska. Májovský bol veľmi erudovaný a rozhľadený. Nepodliehal dobovej konjunktúre, vedel vedecky autonómne veci chápať, vysvetľovať a podávať ďalej svojim študentom. Murín dosiahol medzinárodnú vedeckú úroveň a prenášal svoje skúsenosti a poznanie na svoje okolie. Pozdvihol nás náročnosťou a spôsobom práce aj svojou víziou o potrebnosti metodológie tak, ako je to vo svete.