Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 30. marec 2024Meniny má Vieroslava
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini: K rádiolokátorom sa vyjadrím, keď to bude definitívne

Na archívnej snímke slovenský premiér Peter Pellegrini. Foto: TASR/Martin Baumann

V rokoch 2018 až 2025 chce Ministerstvo obrany SR obstarať celkovo 17 kusov 3D radarov stredného, malého a blízkeho dosahu v predpokladanej rámcovej sume 155.090.000 eur vrátane DPH.

Bratislava 19. júna (TASR) - Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) sa k nákupu 3D rádiolokátorov z Izraela vyjadrí až vtedy, keď bude materiál smerovať na rokovanie vlády. Po stredajšom rokovaní kabinetu to uviedol v odpovedi na otázku, či vláda schváli tento nákup, aj keď premiér vlani v decembri podmienil ďalšie vojenské nákupy schválením bezpečnostnej stratégie v Národnej rade SR.

Premiér pripomenul, že ministerstvo obrany materiál predložilo do medzirezortného pripomienkového konania len v utorok 18. júna. "Ja som bol o tom veľmi detailne informovaný," konštatoval.

Ministerstvo obrany SR v utorok informovalo, že odporučí vláde, aby uzatvorila medzivládnu dohodu na obstaranie 17 kusov 3D rádiolokátorov stredného, malého a blízkeho dosahu s Izraelom.

Na základe výzvy ministerstva predložilo ponuky desať krajín, a to Francúzsko, Holandsko, Izrael, Maďarsko, Poľsko, Spojené štáty americké, Španielsko, Taliansko, Turecko a Veľká Británia. Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) pred časom v rozhovore pre TASR uviedol, že rezort oslovil hlavne výrobcov z členských krajín EÚ a NATO, aby boli radary kompatibilné a interoperabilné s prístrojmi ostatných členských krajín.

V rokoch 2018 až 2025 chce MO SR obstarať celkovo 17 kusov 3D radarov stredného, malého a blízkeho dosahu v predpokladanej rámcovej sume 155.090.000 eur vrátane DPH. Obstaranie formou vláda - vláda podľa rezortu garantuje transparentnosť a zároveň vylučuje akúkoľvek formu korupcie.

Prečítajte si aj: