Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Pellegrini: Mohli by sme sa inšpirovať volebným systémom v Česku

Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini gestikuluje počas spoločnej tlačovej konferencie s predsedníčkou Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markétou Pekarovou Adamovou v Prahe vo štvrtok 30. novembra 2023. Foto: TASR - Michal Svítok

Šéf NR SR pripomenul, že Slovensko má pre voľby do NR SR v ústave zabetónovaný jeden volebný obvod.

Praha 30. novembra (TASR) - Slovensko by sa mohlo inšpirovať skúsenosťami, ale aj problémami v systéme viacerých volebných obvodov, ktorý funguje v Českej republike. Skonštatoval to predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini po štvrtkovom stretnutí s predsedníčkou Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markétou Pekarovou Adamovou, informuje osobitná spravodajkyňa TASR.

Šéf NR SR pripomenul, že Slovensko má pre voľby do NR SR v ústave zabetónovaný jednomandátový volebný obvod. "Regióny na Slovensku čoraz intenzívnejšie volajú po tom, aby mali garantovaných svojich zástupcov v parlamente," zdôraznil s tým, že vládna koalícia chce na Slovensku otvoriť diskusiu o prípadnej zmene volebného systému.

Pekarová Adamová aj predseda Senátu Parlamentu ČR Miloš vystrčil podľa Pellegriniho prijali pozvanie na rokovanie vedení parlamentov do Bratislavy. Malo by sa uskutočniť na jar budúceho roku za účasti podpredsedov všetkých parlamentných komôr bez ohľadu na ich politickú príslušnosť s cieľom rozprúdiť diskusiu o "strategickejšej spolupráci" aj na parlamentnej úrovni.

Pellegrini sa počas svojej prvej oficiálnej zahraničnej cesty stretol so všetkými najvyššími ústavnými činiteľmi ČR vrátane prezidenta Petra Pavla a premiéra Petra Fialu. S českými predstaviteľmi podľa vlastných slov hovoril aj o plánoch ďalšieho významného prepojenia prenosových sústav vrátanie zdieľania kapacít na vyrovnávanie nerovnováh v elektrickej sieti. To by podľa neho mohlo viesť k zníženiu nákladov aj cien elektriny.

S Pavlom aj Fialom Pellegrini podľa vlastných slov hovoril o potrebe využitia zdrojov, ktoré je potrebné vynaložiť na vojenské účely, na podporu ekonomík oboch krajín. "Sme priemyselné krajiny, ktoré dokážu vyrábať veci, a nemali by sme tie peniaze silou-mocou vyvážať do iných krajín, ak môžeme podporiť domácu zamestnanosť a domáci priemysel," zdôraznil predseda NR SR. Slovensko by podľa neho napríklad mohlo zakúpiť v ČR cvičné lietadlá.

V oblasti budovania infraštruktúry diskutovali aj o potrebe maximálneho zvýšenia rýchlosti na železničnej trati medzi Bratislavou a Prahou, ale aj zlepšení cestných prepojení, informoval šéf slovenského parlamentu.

Téma migrácie má podľa Pellegriniho obe krajiny na európskej úrovni spájať a z jeho rokovaní s českými predstaviteľmi vyplynulo, že na pôde EÚ chcú zastávať spoločné stanoviská. Pokračovanie hraničných kontrol je však v réžii ministerstiev vnútra, poznamenal.

Informoval, že s českými partnermi sa zhodol na potrebe rozšírenia schengenského priestoru o Rumunsko a Bulharsko, ak tieto krajiny splnia technické požiadavky. "V záujme SR aj ČR je posunúť hranicu schengenu čo najďalej od našich hraníc," vysvetlil s tým, že EÚ by tak riešila nelegálnu migráciu ďalej od svojho jadra a bližšie k vzniku migračných trás.



(osobitná spravodajkyňa TASR Mária Šumichrastová)