Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini nariadil zlepšiť zabezpečenie vládnej siete GOVNET

Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Ide o reakciu na bezpečnostný audit Vojenského spravodajstva.

Bratislava 20. júna (TASR) - Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) nariadil okamžitú nápravu aktuálneho stavu zabezpečenia vládnej siete GOVNET. Ide o reakciu na bezpečnostný audit Vojenského spravodajstva. TASR o tom po štvrtkovom mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady SR informoval Tlačový a informačný odbor Úrad vlády (ÚV) SR.

Bezpečnostný audit sa realizuje v rámci reakcie na vlaňajší kybernetický útok na infraštruktúru ministerstva zahraničných vecí. Podľa Úradu vlády SR riaditeľ Vojenského spravodajstva na zasadnutí Bezpečnostnej rady informoval o mimoriadne závažných zisteniach.

"Vzhľadom na to, že vo vládnej sieti GOVNET sú prevádzkované kľúčové služby podporujúce elektronický výkon štátnej správy, tzv. eGOVERNMENT, teda služby určené na komunikáciu fyzických a právnických osôb so štátom a služby, ktoré by mali garantovať zabezpečenú komunikáciu štátnych orgánov medzi sebou, nariadil predseda vlády prevádzkovateľovi vládnej siete GOVNET urobiť okamžitú nápravu aktuálneho stavu," uviedol tlačový odbor.

Po ukončení preverovania stavu zabezpečenia vládnej siete GOVNET bude podľa jeho stanoviska potrebné preveriť aktuálny stav ďalších, pre štát kriticky dôležitých systémov.

Téme sa vo štvrtok venoval aj parlamentný výbor pre kontrolu vojenského spravodajstva. Novinárom to povedal minister obrany Peter Gajdoš (SNS). Riaditeľ Vojenského spravodajstva Ján Balciar podľa jeho slov predložil výboru viacero dokumentov.

"Boli to vysoko utajované dokumenty. V každom prípade sme nerobili túto mimoriadnu bezpečnostnú radu iba preto, aby sme si povedali pár informácií, ale skutočne prijali opatrenia, aby kybernetická bezpečnosť bola v každom prípade zabezpečená," skonštatoval Gajdoš.

Na otázku, či šlo naozaj o také závažné kybernetické útoky, odpovedal tým, že sú to ochraňované utajované skutočnosti, a nechcel ich bližšie špecifikovať.

O tom, že sa rezort diplomacie stal terčom rozsiahleho kybernetického útoku, informoval premiér v októbri 2018. Odhalilo ho Vojenské spravodajstvo v dôsledku neštandardného správania sa počítačov. "Tento útok bol aktivovaný zo zahraničia, ide o nadnárodnú sofistikovanú špionážnu organizáciu," povedal vtedy Pellegrini. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) následne potvrdil, že útočníci sa nedostali k utajovaným skutočnostiam.