Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini nevidí význam štrajku niekoľko týždňov pred voľbami

Na snímke predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini Foto: TASR - Oliver Ondráš

Postoj vlády je podľa neho v tomto jasný a predvídateľný, pričom za správne považuje vyhlásenie premiéra o tom, že o problematike platov či investícií do školstva sa bude hovoriť po marcových voľbách.

Bratislava 24. januára (TASR) – Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) nevidí význam v tom, aby učitelia štrajkovali niekoľko týždňov pred koncom mandátu súčasnej vlády, keď sa už nedajú prijímať rozhodnutia. Ako pripomenul v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike, kabinet sa okrem toho na tohtoročnom navýšení platov pedagogických aj nepedagogických pracovníkov o štyri percentá dohodol so školskými odborármi.

Postoj vlády je podľa neho v tomto jasný a predvídateľný, pričom za správne považuje vyhlásenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o tom, že o problematike platov či investícií do školstva sa bude hovoriť po marcových parlamentných voľbách. Pellegrini poznamenal, že ultimátu splnenia požiadaviek učiteľov sa do 25. januára, keď sa začne ostrý štrajk, nedá vyhovieť.

"Mrzí ma, že učitelia, ktorí odvádzajú dobrú prácu, sa nechali nahovoriť možno aj opozičnými stranami, ktorým vyhovuje tento stav, aby na Slovensku vznikla nestabilita a vytvoril dojem, že všetko je zle," konštatoval. Deklaroval, že pre Smer-SD je školstvo prioritou, a ak bude mať strana možnosť byť po voľbách súčasťou vlády, tak bude pokračovať v raste platov a investíciách do vybavenia škôl.

Vyslovil sa za konštruktívny dialóg s relevantnými partnermi, ktoré majú svoju subjektivitu. "Dnes ide o štrajk, ktorý neorganizuje konkrétna stavovská organizácia. Takže každý nesie plnú zodpovednosť počas štrajku ako jednotlivec, preto si musí každý učiteľ uvedomiť aj fakt, že to nie je štandardný štrajk v zmysle zákona o kolektívnom vyjednávaní," pripomenul Pellegrini.

Líder KDH Ján Figeľ chápe požiadavky učiteľov aj zdravotných sestier. Tí, ako upozornil, sa dožadujú plnenia sľubov Smeru-SD, ktorý štyri roky vládol sám. Situáciu v školstve označil za veľmi smutnú, pričom sa vyslovil za rozumné, efektívne a väčšie investície do tejto oblasti.

"Školstvo je dôležité, aby sa viac tvorilo a menej trovilo. Celé je to o nastavení parametrov kvality a efektívnosti, ktorá sa potom prenáša aj do iných sfér," upozornil. Na otázku Pellegriniho, či sa to dá zmeniť do 25. januára, reagoval, že keď Juraj Široký potreboval zachrániť svoje milióny a firmu, tak kabinet zvolal mimoriadne rokovanie parlamentu a potrebné opatrenia prešli cez skrátený legislatívny proces. "Vláda zasadla, pripravila a riešilo sa to, teraz hovoríte, že je koniec legislatívneho obdobia," upozornil šéfa NR SR.

Poslanci KDH ale nepodporili zvolanie mimoriadneho parlamentu k riešeniu problémov školstva a aktuálneho štrajku učiteľov. Iba osem nezaradených poslancov sa podpísalo pod takýto návrh. "My sme iniciovali zvolanie školského výboru, ktorý je vecne príslušný pre túto agendu. Dúfam, že bude zvolaný, aby sa tam diskutovalo a prípadne prijalo odporúčanie pre exekutívu tak, aby sa problém riešil," vysvetlil Figeľ.