Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini odletel na pracovnú návštevu Estónska a Fínska

Na ilustračnej snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini Foto: TASR/Monika Himpánová

Jednou z tém bude elektronizácia verejnej správy či kybernetická bezpečnosť.

Bratislava 14. mája (TASR) – Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) odcestoval dnes na štvordňovú pracovnú návštevu Estónska a Fínska. Jednou z tém bude elektronizácia verejnej správy či kybernetická bezpečnosť. Sprevádza ho delegácia zložená zo zástupcov akademickej obce a podnikateľov.

V Estónsku sa Pellegrini stretne s premiérom Jürim Ratasom. Rozprávať sa budú aj o skúsenostiach Slovenska z prvého predsedníctva v Rade Európskej únie.

Estónsko patrí medzi lídrov v oblasti digitalizácie verejnej správy a e-Governance. Svojou politikou podporuje princíp "one stop shop" – informácie, ktoré už verejná správa má, vnútorne recykluje a nevyžaduje ich od občana. Krajina je zároveň prvou na svete, ktorá ponúka tzv. e-Residency – transnárodnú digitálnu identitu komukoľvek na svete, kto má záujem stať sa internetovým občanom Estónska.

Vicepremiér si prezrie inovačné centrum e-Estonia Showroom, navštívi NATO centrum excelentnosti pre kooperatívnu kybernetickú bezpečnosť a čaká ho aj rokovanie s ministerkou podnikania a informačných technológií Urve Palovou. S vizionárom Taavim Kotkom bude diskutovať o elektronickej transformácii krajiny.

Fínsko tiež patrí medzi inovačných lídrov Európy. Pellegriniho budú zaujímať najmä jeho vízie do budúcnosti. Naplánované má stretnutie s ministerkou školstva Sanni Grahn-Laasonenovou, ministrom hospodárstva Mikom Lintiläm a ministerkou dopravy Anne-Catherine Bernerovou.

Fínsko sa otázkam udržateľného rozvoja venuje dlhodobo, podľa Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu má preto veľmi dobrú štartovaciu pozíciu a inštitucionálne zázemie pre implementáciu Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj.

Do vlasti sa podpredseda vlády vráti v stredu 17. mája vo večerných hodinách.