Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini otvoril schôdzu, ktorú odštartuje utečenecká kríza

Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Zákonodarný zbor sa migrantom venoval aj na júnovom zasadnutí, keď okrem iného odmietol povinné kvóty. Problematika však bude na stole opäť.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) dnes otvoril zasadnutie 54. schôdze Národnej rady (NR) SR, ktorá odštartuje diskusiou o aktuálnej situácii v riešení migračnej krízy. Predposledné riadne naplánované zasadnutie pléna v tomto roku je svojím rozsahom rekordné, na programe je 173 bodov.

Zákonodarný zbor sa migrantom venoval aj na júnovom zasadnutí, keď okrem iného odmietol povinné kvóty. Problematika však bude na stole opäť. "Je to živá otázka. Napriek tomu, že sa tým už parlament pred prázdninami zaoberal a prijal stanovisko, je potrebné sa k tomu vrátiť, lebo situácia je inde," vysvetlil predseda parlamentu Peter Pellegrini. K téme by mali vystúpiť aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Nesúhlas s povinnými kvótami na Slovensku stále pretrváva. Postoj SR podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) nezmení ani myšlienka, že by EÚ obmedzila financovanie krajín, ktoré odmietajú zavedenie pevných kvót pre utečencov. Takéto "bububu" podľa Fica nezapôsobí. "Budem do posledného momentu bojovať proti povinným kvótam aj za cenu, že zablokujeme povinný summit," vyhlásil.

Fico zároveň vysvetlil, že európske štrukturálne fondy nemajú súvis s otázkami aktuálnej migračnej krízy. "Je to podstata EÚ. Je to podstata odstraňovania regionálnych rozdielov. Preto považujeme tieto vyhlásenia za mimoriadne nebezpečné a môžu viesť k obrovskej, hlbokej politickej kríze v rámci Európskej únie," varoval.

Po debate o migrantoch príde na rad novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorú do parlamentu vrátil prezident SR Andrej Kiska. Cieľom zákona bolo okrem iného vytvorenie registra konečných užívateľov výhod firiem, ktoré získavajú zákazky vo verejnom obstarávaní. Hlava štátu však upozornila na niekoľko nedostatkov, ktoré právna norma obsahuje. Podľa prezidenta pôvodnú požiadavku riešiť účasť tzv. schránkových firiem pri nakladaní s verejnými zdrojmi schválený zákon zúžil len na oblasť verejného obstarávania. Hlava štátu to považuje za závažný nedostatok, ktorý však nedokáže odstrániť uplatnením práva veta. "Potrebné zmeny by si vyžadovali uplatnenie zákonodarnej iniciatívy," poznamenal prezident.

Ďalším dôvodom, prečo sa rozhodol novelu vrátiť do parlamentu, sú jej niektoré časti, ktoré poslanci NR SR doplnili do zákona počas druhého čítania. Ide o významné zmeny pravidiel pre využívanie elektronického trhoviska, dynamických nákupných systémov pri zadávaní zákaziek a pravidiel pre komunikáciu vo verejnom obstarávaní. V týchto častiach schválený zákon podľa Kisku nedostatočne upravuje právne vzťahy vo verejnom obstarávaní a nesprávne preberá právo Európskej únie (EÚ). "V praxi môže spôsobiť problémy v už aj tak komplikovanom procese verejného obstarávania," konštatoval Kiska.

V prvých dňoch schôdze čaká na poslancov aj diskusia o viacerých vládnych návrhoch z tzv. druhého sociálneho balíčka. Novela zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa má od januára zvýšiť príspevok na starostlivosť o dieťa o 50 eur na 280 eur mesačne. A to v prípade, ak starostlivosť dieťaťu do troch rokov zabezpečuje súkromné zariadenie alebo fyzická osoba na základe živnosti. Ministerstvo práce na rokovanie predložilo aj návrh zákona o sociálnom poistení. Ten má zase zabezpečiť zvýšenie materskej dávky zo súčasných 65 percent denného vymeriavacieho základu na 70 percent. Cieľom tohto kroku je podporiť rodiny.

Niekoľko návrhov predkladá aj minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Návrhom zákona o platobných službách sa má zaviesť bankový účet so základnými funkciami. Ľudia, ktorí budú mať záujem o tento typ účtu, budú musieť k žiadosti o jeho zriadenie predkladať čestné vyhlásenie, že ešte nemajú žiadny platobný účet, ani si ďalší nebudú môcť zriadiť okrem vkladového účtu, peňažného vkladu potvrdeného vkladnou knižkou v banke a v pobočke zahraničnej banky. Nové povinnosti majú mať aj banky. Po novom totiž majú informovať klientov o možnosti zriadiť si účet so základnými funkciami, a to vtedy, ak už klient má v banke otvorený účet, ktorý obsahuje tie isté služby ako platobný účet so základnými funkciami.