Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini: Prejavy extrémizmu nevieme často dobre zadefinovať

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini Foto: TASR/Michal Svítok

Iniciatívu ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd) v boji proti extrémizmu víta.

Bratislava 5. februára (TASR) - Bojovať proti extrémizmu sa dá vzdelávaním mladej generácie, ale aj vytesňovaním popieračov holokaustu z verejného života. Pre TASR to uviedol podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD).

"Bojovať proti holokaustu sa dá aj tým spôsobom, že sa vzdeláva mladá generácia. Veľmi dôsledne sa vysvetľuje mladým ľuďom, ako to v skutočnosti bolo. Druhá vec je boj všetkých normálnych ľudí, aby vytesňovali z verejného života všetkých, ktorí holokaust a iné zverstvá druhej svetovej vojny popierajú. To sú dve veci, ktoré na Slovensku, ale aj vo všetkých krajinách sveta musia ísť ruka v ruke, pretože v opačnom prípade budeme svedkami návratu týchto ideológií dokonca do parlamentov a medzi ľudí, ktorí ovplyvňujú život a chod jednotlivých krajín," konštatoval Pellegrini.

Iniciatívu ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd) v boji proti extrémizmu víta, keďže sa podľa neho často stane, že prejavy extrémizmu nevieme dobre zadefinovať a teda ani dosť rázne trestať. "Myslím si, že jej iniciatíva je správna, aby sme konečne nielen verejne a verbálne odsúdili niekoho, kto takéto prejavy má, ale aby sme dotyčného človeka naozaj potrestali v zmysle našej právnej úpravy. Aby to slúžilo na výstrahu všetkým ďalším, ktorí by chceli takéto extrémistické názory šíriť na verejnosti," dodal Pellegrini.

Nový znalecký odbor na Ministerstve spravodlivosti SR vznikol v súvislosti s novelou trestných kódexov, ktorá je účinná od 1. januára 2017. Jej cieľom je účinnejšie vyšetrovanie trestných činov extrémizmu a rasovo motivovaných trestných činov. Absencia znalcov orientovaných na túto problematiku uvedenému cieľu podľa zdôvodnenia rezortu bránila. Oficiálny názov nového znaleckého odboru je spoločenské a humanitné vedy. Delí sa na dve oblasti - politický extrémizmus a náboženský extrémizmus.