Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

PELLEGRINI: ÚS potvrdil správnosť môjho rozhodnutia na čele NR SR

Na snímke podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Foto: TASR - Martin Baumann

Prezident Kiska z celkovo ôsmich kandidátov navrhnutých parlamentom od roku 2014 vymenoval do funkcie len Janu Baricovú.

Bratislava 6. decembra (TASR) – Najnovšie rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR podľa vicepremiéra pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD) potvrdilo správnosť jeho rozhodnutia nevyhlasovať nové voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu v čase, keď predsedal Národnej rade SR. "Dnes to svojím jednoznačným stanoviskom potvrdil Ústavný súd. Presne to isté som tvrdil už v roku 2015, keď som viackrát vyzval pána prezidenta, aby vymenoval zvyšných sudcov z už zvolených kandidátov," uviedol v stanovisku Pellegrini.

Podľa verdiktu Ústavného súdu prezident SR Andrej Kiska svojím rozhodnutím o nevymenovaní kandidátov na sudcov ÚS porušil ich základné práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok. Prvý Senát ÚS prezidentovo rozhodnutie zrušil a zároveň mu prikázal, aby vo veci znova konal a rozhodol tak, že z dostatočne zvoleného počtu kandidátov navrhnutých NR SR vymenuje troch za ústavných sudcov.

"Národná rada tým, že navrhla prezidentovi dvojnásobný počet kandidátov na sudcov Ústavného súdu, ktorých má prezident vymenovať, si splnila úlohy, ktoré jej vyplývajú z čl. 134 ods. 2 Ústavy. Iný postup Národnej rady by nebol v súlade s čl. 2 ods. 2 Ústavy," konštatoval Pellegrini v reakcii.

Prezident Kiska z celkovo ôsmich kandidátov navrhnutých parlamentom od roku 2014 vymenoval do funkcie len Janu Baricovú. Ostatných odmietol s tým, že nespĺňali nároky spojené s daným postom. V 13-člennom pléne ÚS sú tak tri miesta dlhodobo neobsadené.