Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini: Ústava priniesla Slovensku kompas, ktorý ukazuje cestu

Peter Pellegrini, archívne foto. Foto: TASR – Štefan Puškáš

V súvislosti s právami garantovanými v základnom zákone štátu povedal, že ústava chráni občianske práva, ale žiada slušné správanie, úctu k spoluobčanom a dodržiavanie zákonov.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Prvý september 1992 je základným míľnikom moderného Slovenska. Novému, mladému štátu priniesol symbolický kompas, ktorý nám má do budúcnosti ukazovať cestu, kadiaľ ísť. Na slávnostnej schôdzi Národnej rady SR to vyhlásil predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD).

Vďaka Ústave SR môže Slovensko podľa neho napredovať a prosperovať. "A nielen to. Vďaka tomu môžeme sebaisto prehovárať do európskych a svetových dejín a pomáhať riešiť globálne výzvy, pred ktorými všetci stojíme. Sme súčasťou európskej rodiny a hrdo sa hlásime k európskej solidarite," zdôraznil.

V súvislosti s právami garantovanými v základnom zákone štátu povedal, že ústava chráni občianske práva, ale žiada slušné správanie, úctu k spoluobčanom a dodržiavanie zákonov. Chráni aj politické práva, ale žiada úctu k demokracii, toleranciu a rešpekt k pluralite názorov.



"Ústava chráni sociálne práva, ale žiada od občanov vlastné úsilie, iniciatívnosť a pracovitosť. Ústava chráni menšinové práva, ale žiada od menšín pokojné spolunažívanie a vzájomné porozumenie," doplnil Pellegrini.

Ústava SR sa podľa neho snaží tiež povedať, že Slováci sú sebavedomý národ, ktorý je súčasťou európskej civilizácie a ktorého úlohou je priložiť ruku k dielu. "Aby sme spoločne vytvorili lepší svet pre všetkých," povedal.

Pripomenul, že nie všetci vtedajší poslanci podporovali prijatie Ústavy SR. Poďakoval všetkým, ktorí hlasovali za základný zákon štátu. "Vďaka nim žijeme vo zvrchovanej, slobodnej, prosperujúcej krajine - Slovenskej republike," uzavrel Pellegrini.