Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

P. PELLEGRINI: Verím, že vražda Nemcova bude transparentne vyšetraná

Na snímke Peter Pellegrini Foto: TASR/Michal Svítok

Vraždu popredného ruského opozičného lídra Borisa Nemcova odsúdil aj predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini a rezort diplomacie.

Bratislava 28. februára (TASR) - Vraždu popredného ruského opozičného lídra Borisa Nemcova odsúdil aj predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Zároveň dúfa v rýchle vyšetrenie prípadu. Nemcova zastrelili v piatok (27.2.) večer neďaleko moskovského Kremľa.



"Som otrasený týmto ohavným činom. Pevne verím, že vražda ruského politika bude transparentne a rýchlo vyšetrená a vrahovia postavení pred súd,"
uviedol v reakcii Pellegrini.

Vražda popredného ruského opozičného lídra Borisa Nemcova je tragédiou pre celú ruskú spoločnosť a úderom pre Rusko, ktoré práve dnes potrebuje pluralitu politických názorov a nie návrat do minulosti. V reakcii na vraždu Nemcova to uviedlo slovenské ministerstvo zahraničných vecí (MZV).

"Opozícia je kľúčovou súčasťou zdravej demokratickej spoločnosti. Boris Nemcov zasvätil svoj život budovaniu demokratického, otvoreného Ruska a jeho silným vzťahom so susedmi a partnermi. V každej verejnej funkcii sa snažil reformovať a otvoriť Rusko a umožniť občanom väčší podiel na rozhodovaní o smerovaní krajiny,"
uviedol rezort diplomacie, ktorý zároveň vraždu opozičného lídra dôrazne odsúdil.

Slovenské ministerstvo zároveň volá po tom, aby bol prípad bezodkladne a dôkladne vyšetrený a aby osoby zodpovedné za tento čin boli postavené pred súd. "Slovenská republika dôrazne odmieta a odsudzuje akékoľvek formy násilia namiereného proti politickým predstaviteľom," uvádza v stanovisku MZV.





Boris Nemcov zastával post vicepremiéra v druhej polovici 90. rokov, za vlády vtedajšieho ruského prezidenta Borisa Jeľcina. Istý čas sa o ňom dokonca hovorilo ako o možnom Jeľcinovom následníkovi. Neskôr sa Nemcov stal ostrým kritikom Putinovho režimu, pomáhal organizovať pouličné protesty a odhaľovať prípady korupcie. Kriticky sa vyjadroval aj k súčasnej politike Kremľa voči Ukrajine.