Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

VIDEO: PELLEGRINI: Základný problém Slovenska je veľký rezortizmus

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini počas tlačovej konferencie po skončení prvého rokovania Rady vlády SR pre Agendu 2030 pre udržateľný rozvoj. V Bratislave 12. decembra 2017. Foto: TASR - Marko Erd

Agenda pre udržateľný rozvoj do roku 2030 má podľa Pellegriniho niekoľko priorít, a to tzv. strieborná a obehová ekonomika, zdravé životné prostredie a kvalita života.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Základný problém Slovenska je veľký rezortizmus. Uviedol to v utorok po prvom rokovaní Rady vlády SR pre Agendu 2030 pre udržateľný rozvoj podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD), za účasti ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí a predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN Miroslava Lajčáka.

"Základný problém našej krajiny je veľký rezortizmus. Pokiaľ neodstránime rezortizmus, nebudeme schopní ďalej pokračovať," povedal Pellegrini. Politici sa podľa neho musia prestať hašteriť o krátkodobých cieľoch, ale musia sa zaujímať o to, čo bude v roku 2030.

Agenda pre udržateľný rozvoj do roku 2030 má podľa Pellegriniho niekoľko priorít, a to tzv. strieborná a obehová ekonomika, zdravé životné prostredie a kvalita života, vzdelávania, dopravy, energetiky, mestá v kontexte klimatických zmien, ako aj boj proti chudobe. "Prijatie takého dokumentu by nás posunulo a zaradilo medzi inteligentné krajiny, ktoré vedia robiť vysoko sofistikovanú politiku," doplnil Pellegrini.



Podľa Lajčáka je Agenda 2030 jednou z absolútnych priorít OSN. Bola prijatá v roku 2015 a predstavuje program na 15 rokov. Ambíciou je zmeniť túto planétu tak, aby bola "lepším miestom pre život". Agenda 2030 predstavuje 17 cieľov, v rámci ktorých je 196 podcieľov.



"K agende 2030 sa prihlásilo všetkých 193 členských krajín OSN," informoval Lajčák. Národnú agendu 2030 by mala Slovenská republika na pôde OSN prezentovať spolu s ďalšími 42 krajinami sveta v júli 2018. Vyše 60 krajín sveta už svoju národnú stratégiu odprezentovalo v OSN v rokoch 2016 a 2017.