Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

P. Plavčan sa stretol s rektormi, preverí proces hodnotenia projektov

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan. Foto: TASR - Jakub Kotian

Slovenské univerzity a SAV nedostali žiadne peniaze z takmer 300 miliónov eur, určených na dlhodobý strategický výskum a vývoj. Úspešné boli súkromné firmy.

Bratislava 12. júla (TASR) - Minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS) sa dnes stretol s rektormi veľkých univerzít, aby hovorili o rozdelení eurofondov. Slovenské univerzity a SAV nedostali žiadne peniaze z takmer 300 miliónov eur, určených na dlhodobý strategický výskum a vývoj. Úspešné boli súkromné firmy. Minister prisľúbil, že preverí hodnotenie projektov. Rovnako tak preverí plnenie kritérií subjektmi, ktoré sa do výzvy prihlásili.

Ako uviedol po stretnutí Plavčan, výzvy sú zamerané na to, aby sa podnietil výskum aj v podnikateľskom sektore. V tom je rozdiel oproti výzvam, ktoré sa týkajú len priamo výskumných inštitúcii - univerzít. "Je potrebné, aby také spoločnosti, ktoré sú piliermi našej ekonomiky a hospodárstva, robili v Slovenskej republike aj výskum. Ide o spoločnosti, ktoré zamestnávajú veľký počet ľudí, ale výskum robia v materských krajinách. Výnimiek je dnes málo, známy je napríklad pozitívny príklad z Podbrezovej. Je v záujme nás všetkých, aby podnikateľský sektor vo väčšej miere robil výskum a pomáhal tak rozvoju inovácií v Slovenskej republike," konštatoval minister. Taktiež informoval rektorov o tom, že proces schvaľovania projektov ešte nebol ukončený.

Rektori vo svojom stanovisku po skončení rokovania uviedli, že odklonením takého veľkého objemu financií z eurofondov, ktoré pôvodne mali ísť do škôl a Slovenskej akadémie vied (SAV), znamená výrazné oslabenie šancí slovenských vysokých škôl v medzinárodnej konkurencii, najmä voči dobre vybaveným českým vysokým školám.

"Ešte viac sa prepadne atraktivita prostredia slovenských vysokých škôl a len ťažko sa budú dať udržať mladí ľudia na Slovensku. Priame dôsledky sa prejavia v budúcom sociálnom zabezpečení obyvateľov Slovenska," konštatujú rektori v spoločnom vyhlásení. Preto požiadali ministra o preverenie výsledkov hodnotenia projektov a zabezpečenie korektného hodnotenie nezávislými expertmi. "Podľa nášho názoru minister má nástroje na nápravu a môže konať aj z vlastného podnetu. Preto sme ho vyzvali, aby nečakal a konal," dodali rektori.

Taktiež žiadajú Plavčana aj o prešetrenie procesov v rámci riadiaceho orgán pre operačný program Výskum a Inovácie na ministerstve školstva, respektíve Výskumnej agentúry. Žiadajú taktiež, aby ďalšie výzvy na vedecký výskum z operačného programu Výskum a Inovácie (OP VaI) smerovali výlučne na prijímateľov z verejného sektora, s možnosťou zapojenia partnerov z praxe. "A recipročne, aby výzvy, ktoré budú vyhlasované v rámci inovačnej časti OP VaI Ministerstvom hospodárstva SR boli otvorené pre vysoké školy a SAV ako partnerov, a tak sa mohla zabezpečiť prepojenosť škôl na inovačné podniky," dodali rektori.

Plavčan sa dnes s rektormi dohodol aj na tom, že je potrebné podporiť hlavných aktérov v oblasti výskumu a vývoja, teda tých, ktorí majú vedecké parky. Minister dal preto osobný prísľub, že ešte v priebehu jesene 2017 bude vyhlásená výzva na udržateľnosť a rozvoj vedeckých parkov a takisto aj na podporu mladých vedcov minimálne v sume 80 miliónov eur.