Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

P. TÓTH: Zatúlaného teroristického vlka je takmer nemožné vystopovať

Policajti podávajú informácie ľuďom pred Manchester Arenou po výbuchu, ku ktorému došlo na záver pondelňajšieho koncertu americkej popovej speváčky Ariany Grande v Manchesteri 22. mája 2017. Foto: TASR/AP

Bývalý šéf kontrarozviedky slovenskej tajnej služby a v súčasnosti publicista Peter Tóth sa tak vyjadril na margo teroristického útoku v Británii.

Bratislava 23. mája (TASR) - Zatúlaného teroristického vlka, akým pravdepodobne bol útočník v britskom Manchestri, je takmer nemožné vystopovať spravodajskými prostriedkami. Vyslovil na teroristický útok v Británii svoj názor bývalý šéf kontrarozviedky slovenskej tajnej služby a v súčasnosti publicista Peter Tóth.

"Britské spravodajské služby sú známe tým, že účinne pôsobia na úseku boja proti terorizmu. A aj keď udalosti v Manchestri vyvolávajú úzkosť, zároveň ukazujú, že v Británii teroristi iba veľmi ťažko dokážu naplánovať a úspešne uskutočniť koordinovaný útok s vysokým počtom obetí. To, čo sa stalo po koncerte Ariany Grande, bolo izolovaným útokom s pomerne malým počtom obetí," povedal Tóth.

Podľa jeho slov inou stránkou prípadu je okolnosť, že pred, počas a po koncerte zlyhali bezpečnostné opatrenia.

"Pravdepodobne pred koncertom úplne absentovali osobné prehliadky návštevníkov a z dostupných informácií nevyplýva, že by fanúšikovia speváčky pred podujatím prechádzali cez detektory alebo skenery. Vzhľadom na to, že koncert popových hviezd je ideálnym takzvaným mäkkým cieľom teroristov, organizátori akcie mali v spolupráci s políciou a bezpečnostnými službami zabezpečiť oveľa prísnejšie opatrenia, ktoré by zamedzili prepašovaniu bomby do Manchester Areny," dodal bývalý šéf kontrarozviedky SIS.

Britská polícia tvrdí, že detonáciu podomácky zostrojenej nálože spôsobil vo vstupnej časti polyfunkčnej haly Manchester Arena individuálne konajúci samovražedný útočník. Výbuch, ktorý nastal ku koncu vystúpenia americkej speváčky Ariany Grande, zabil najmenej 22 ľudí a ďalším približne 60 osobám spôsobil zranenia.

K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil, americkí bezpečnostní činitelia však upozorňujú na paralely medzi pondelkovým útokom a koordinovanými útokmi z novembra 2015, keď teroristi v Paríži napadli koncertnú halu Bataclan a iné miesta francúzskej metropoly, pričom pripravili o život 130 ľudí.