Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

P. Žiga čaká, že sa lesníci dohodnú s ochranármi na zonácii Tatier

Minister životného prostredia Peter Žiga. Foto: TASR/Michal Svítok

"Pokiaľ chcú vyriešiť zonáciu, tak to musia vyriešiť oni," skonštatoval na dnešnej tlačovej besede šéf rezortu životného prostredia.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Nový minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD), ktorý si za jednu z priorít dáva aj dokončenie zonácie Tatranského národného parku (TANAP), chce, aby riešenie priniesli zainteresované strany a nie ministerstvo. "Pokiaľ chcú vyriešiť zonáciu, tak to musia vyriešiť oni," skonštatoval na dnešnej tlačovej besede. Myslí si totiž, že by bolo nešťastné, keby sa takýto krok riešil byrokraticky, a preto trvá na dohode zainteresovaných, vrátane lesníkov a ochranárov.

"Zonácia Tatier je problém, ktorý sa tu nejakým spôsobom ťahá od roku 2002 a už bolo veľa názorov na zonáciu a veľa riešení, žiaľ, dodnes sa nedospelo k tomu, aby sa problém vyriešil. Ja som za to, aby sa všetci zúčastnení, ktorí k tomu majú čo povedať, dohodli a aby sme spoločne priniesli riešenie," povedal. Minister neprezradil, či je zástancom aktívneho alebo pasívneho manažmentu chránených území. Tvrdí, že sa treba odosobniť a nechať dohodu na tých, ktorí tam pôsobia. "Čakám od nich riešenie, ja to riešenie nechcem robiť," doplnil.

Doterajší šéf rezort József Nagy (Most-Híd) si, naopak, myslí, že štát má do zonácie čo hovoriť a ministerstvo by tu malo zohrať svoju úlohu a dohliadnuť na celý proces. Poznamenal, že by bolo fajn, keby sa zúčastnené strany dohodli, ale neverí, že sa to stane. "Po roku ťažkých a dlhodobých rokovaní môžem povedať, že sa stále nedal nájsť súhlas medzi lesníkmi a ochranármi," skonštatoval s tým, že by sa aj stavil, že sa nikdy nedohodnú. Varoval ich preto, že budú musieť rozhodovať aj úradníci. "Treba prebrať zodpovednosť," uzavrel.

Prijatie zonácie je okrem dohody na prerozdelení chránených území naviazané aj na vznik nového zákona o ochrane prírody, ktorý by určil náhrady pre súkromných vlastníkov lesov za obmedzenie hospodárenia. Vlastníci, ktorí majú v rukách asi polovicu územia parku, viackrát avizovali, že bez vyriešenia tejto otázky zonáciu neodobria. Minister dnes priblížil, že niektoré prípady by sa mohli riešiť zámenami pozemkov.

Nové prerozdelenie chránených území sa nepodarilo presadiť za bývalej vlády Ivety Radičovej, ale ani za prvej vlády Roberta Fica. Legislatívny rámec pre zonáciu dala novela zákona o ochrane prírody z roku 2007. Skupina koaličných poslancov vtedy prostredníctvom pozmeňovacieho návrhu v spoločnej správe presadila nové pravidlá pre vytvorenie zonácie. Podľa platnej legislatívy bola doteraz zonácia schválená iba v jednom národnom parku, a to v Pieninskom národnom parku a v chránenej krajinnej oblasti Horná Orava.