Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

P. ŽIGA: Koncepcia inteligentného priemyslu vyústi do akčného plánu

Na snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga. Foto: TASR/Martin Baumann

Niektoré čiastkové koncepty už existujú (e-mobilita, smart cities), iné je potrebné vytvoriť (smart grids, smart homes, smart buildings), ale najdôležitejšie je vzájomne ich prepojiť do jedného celku.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Koncepcia inteligentného priemyslu pre Slovensko, ktorý dnes schválila vláda, vyústi do akčného plánu. Uviedol po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD).

"Materiál sme pripravovali spolu s priemyselnými zväzmi, je na otvorenú diskusiu. Vyústi do nejakého akčného plánu. Nechceme jednoducho dopustiť niečo také, ako sa stalo Nokii, že zaspala technologický vývoj, a keď prišli na trh smartfóny, tak Nokia na to nebola pripravená. Apple a Samsung ju predbehli, hoci pred rokmi Nokia bola na trhu mobilných telefónov dominantnou značkou," spresnil.

MH SR v návrhu Koncepcie inteligentného priemyslu pre Slovensko uviedlo, že niektoré čiastkové inteligentné koncepty v SR už existujú (e-mobilita, smart cities), iné je potrebné vytvoriť (smart grids, smart homes, smart buildings), ale najdôležitejšie je vzájomné prepojenie a vzájomná komunikácia týchto konceptov ako celku.

Koncepcia inteligentného priemyslu pre Slovensko vznikla ako výsledok spolupráce MH SR so zástupcami priemyslu za účelom predstavenia idey inteligentného priemyslu širokej verejnosti. Je očakávanou reakciou na štvrtú priemyselnú revolúciu, v ktorej priemyselná výroba vstupuje do prelomovej etapy, po ére pary, elektriny a počítačov prichádza obdobie digitalizácie.

Hlavnými adresátmi zmien, ktoré so sebou prináša koncept inteligentného priemyslu, sú slovenské priemyselné podniky, ktoré vďaka možnosti efektívnejšej výroby a predaja produktov zvýšia svoju konkurencieschopnosť. Zmeny predstavujú výhody aj pre malé a stredné podniky, predovšetkým dodávateľov zariadení, technológií a služieb, vďaka prepojenej priemyselnej výrobe.

Predpokladmi rozvoja inteligentného priemyslu v SR je definovanie prioritných oblastí, určenie finančných zdrojov, podpora oblastí, ktoré vytvárajú moderné technológie v sektoroch s relevantnou existenciou výrobných firiem alebo priemyselného výskumu a vývoja s pôvodom na Slovensku, podpora inovácií v priemysle formou zavádzania inovačných systémov do každodenného fungovania výrobných podnikov a prepájania teoretických poznatkov nadobudnutých v rámci prvotriedneho výskumu do priemyselnej praxe.