Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

ŽIGA: Spoločnosť Taper je poškodená konaním nepoctivého dodávateľa

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga. Foto: TASR - Jakub Kotian

Firma podľa šéfa rezortu hospodárstva aktuálne rieši to, čo stovky ďalších podnikateľov.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) "vyjadruje rozčarovanie a počudovanie", že unikli informácie zo živého spisu, ktorý obsahuje daňové tajomstvo a je predmetom diskusie s daňovým úradom. "Súčasne zdôrazňuje, že nič netají a na cely prípad upozornil týždenník Trend sám," uviedol v reakcii na článok v týždenníku Trend s tým, že spoločnosť Taper je v prípade poškodenou firmou.

Podľa Trendu firmu Taper, ktorej akcionárom je Žiga, preverujú daniari pre podozrivé obchody s drevom. Hrozí jej, že bude musieť doplatiť na dani z pridanej hodnoty (DPH) okolo 340.000 eur.

Minister v stanovisku pripomína, že od roku 2006, keď sa stal poslancom Národnej rady (NR) SR, je už výhradne akcionárom spoločnosti. Pozastavil si činnosť podnikania a vzdal sa štatutárstva vo všetkých firmách. Spoločnosť riadi odvtedy výlučne manažment, s ktorým nekonzultuje ani výber obchodných partnerov, ani konkrétne obchody.

"Na druhej strane ide o absurdnú situáciu, pretože spoločnosť Taper je v tomto prípade priamo poškodená konaním nepoctivého dodávateľa. Svoje povinnosti, vrátane daňových, vo vzťahu k štátu, má riadne vysporiadané a konala pritom aj nad rámec bežných pravidiel," zdôraznil Žiga.

Taper podľa neho aktuálne rieši to, čo stovky ďalších podnikateľov. "Tí doplácajú na nepoctivých dodávateľov, ktorí si neplnia riadne povinnosti," dodal minister v stanovisku, ktoré TASR poskytol jeho hovorca Maroš Stano.

Po výjazdovom rokovaní vlády v Gabčíkove Žiga svoje stanovisko zopakoval. "Je to podobný prípad, ako keby ste si kúpili byt a potom niekto príde a povie, že ste ho kúpili od nejakého podvodníka. V tomto prípade je firma poškodená," zdôraznil.

Upozornil, že daňová kontrola naďalej prebieha a nie je uzavretá. Nevie sa preto vyjadriť k ďalšiemu postupu spoločnosti, ani k tomu, či napríklad nevyužije inštitút účinnej ľútosti. "Je v poriadku, že daňové kontroly prebiehajú v spoločnostiach. To znamená aj to, že táto firma nepatrí do kategórie "náš človek"," konštatoval minister.

Taper podľa neho vznikol v roku 1994 ako rodinná firma a odvtedy si plní všetky povinnosti, nemá žiadne nedoplatky voči daňovým úradom, Sociálnej či zdravotnej poisťovni. "Platíme každý rok slušne dane, nikdy sme sa s takýmto prípadom nestretli. Podľa mňa je to nedorozumenie, ale taký je podnikateľský svet, s ktorým sa podnikatelia denne stretávajú," dodal Žiga.