Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

P. Žiga vyzval na nastolenie nového dialógu bez urážok

Na snímke poverený predseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD) počas 12. schôdze NR SR v Bratislave 21. mája 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Žiga si myslí, že každý by mal zvážiť, či nešíri nenávisť, ktorá vedie k násiliu. Apeloval na poslancov, aby mysleli na to, že ľudia pozorne sledujú, ako sa správajú.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 21. mája (TASR) - V politike treba nastoliť princípy nového dialógu. Má byť politicky nekompromisný, ale bez urážok a osobných invektív. Vyzval na to podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený vedením Národnej rady (NR) SR. Apeloval na zastavenie šírenia nenávisti.

"Bojujme s rešpektom k politickému súperovi bez vulgarizmov a agresie. Pokojne majme vášnivé vystúpenia a tlačové konferencie, ale nebojujme na ulici. Nenosme pred tribúny šibenice a vulgarizmy na transparentoch. Neťahajme davy pred domy politikov a nerobme z ich rodín terče," uviedol v pléne.

Žiga si myslí, že každý by mal zvážiť, či nešíri nenávisť, ktorá vedie k násiliu. Apeloval na poslancov, aby mysleli na to, že ľudia pozorne sledujú, ako sa správajú. Úroveň politického dialógu v parlamente podľa jeho slov ovplyvňuje správanie verejnosti. "Slovensko je zranená krajina a je na nás, aby sme to zastavili a upokojili spoločnosť," povedal.

Opakovane odsúdil útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). "Útok na predsedu vlády je útok na jeden z inštitútov demokratickej moci, ktorá je odvodená od slobodnej vôle ľudí," poznamenal. Chce, aby Slovensko bolo slušná krajina. "Nie je to možné bez sebareflexie a razantnej zmeny politickej argumentácie," doplnil. Na začiatok treba podľa jeho slov uznať výsledky volieb a legitimitu vlády a prezidenta. Spochybňovanie ich mandátu označil za cestu do pekla.



V súčasnosti by podľa Žigu nebolo riešením nepokračovať v rokovaní parlamentu. "Chod štátu nezastaví žiaden terorista ani atentátnik. Vládna koalícia aj opozícia budú plniť svoj program a poslanci budú rokovať a hlasovať o zákonoch. Ak by sme to neurobili, poškodili by sme demokraciu a ukázali by sme, že štát je možné násilím zastaviť," uzavrel.