Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Pacienti vyzývajú na zvýšenie úhrad za inkontinenčné pomôcky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Inkontinenciou trpí na Slovensku približne pol milióna ľudí, celosvetovo patrí medzi desať najčastejších ochorení.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Pacientske organizácie vyzývajú Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, aby zvýšilo úhrady za inkontinenčné pomôcky. Poukazujú na to, že ceny za pomôcky sa pre ich vyššie výrobné náklady zvýšili a pacientom tak zdravotné poisťovne preplatia menej pomôcok. Pacientska organizácia InkoFórum upozorňuje, že dosahy pocítia najmä seniori.

Nezvýšenie úhrad a neschválenie zmeny nastavenia systému na základe súčasných potrieb podľa Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) spôsobilo, že pacient prichádza mesačne o približne desať percent z množstva potrebných pomôcok. "Pre slovenských seniorov nejde vôbec o zanedbateľný fakt. Preto spolu s OZ InkoFórum vyzývame MZ SR a zdravotné poisťovne, aby príležitosť na zabezpečenie dôstojného života našich pacientov nepremeškali," dodala viceprezidentka AOPP Elena Marušáková.

V prieskume, ktorý InkoFórum realizovalo na vzorke 280 pacientov s inkontinenciou, vyše 60 percent respondentov uviedlo, že im po zvýšení cien inkontinenčných pomôcok nepostačuje počet mesačne vydaných pomôcok na predpis a musia si ich dokupovať. OZ upozorňuje aj na to, že mnohí pacienti už dnes za pomôcky doplácajú sumu, ktorú nepovažujú za únosnú.

Inkontinenciou trpí na Slovensku približne pol milióna ľudí, celosvetovo patrí medzi desať najčastejších ochorení. Týka sa predovšetkým ľudí v dôchodkovom veku, u viacerých pacientov sa však môže začať skôr. "Inkontinencia je stále vnímaná ako téma, o ktorej sa hanbíme rozprávať, spôsobuje nám nepohodlie v práci aj v súkromnom živote. Pre ňu sa mnohí spoločensky izolujú alebo vyhýbajú aktivitám, ktoré im predtým spôsobovali radosť," doplnila predsedníčka OZ InkoFórum Adriana Pobehová.