Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Páleník: Pri nezamestnanosti sa regionálne rozdiely u nás prehlbujú

Michal Páleník. Foto: TABLET.TV

Rastúca slovenská ekonomika by mala generovať nové pracovné miesta aj v nasledujúcich mesiacoch. Nezamestnanosť tak bude na Slovensku ďalej klesať, hoci pomalším tempom.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Napriek tomu, že Slovensko dosahuje historické minimá v počte ľudí bez práce, regionálne rozdiely v krajine sa neznižujú. Nezamestnanosť v okresoch na západe krajiny klesá rýchlejšie ako v okresoch, kde je najviac ľudí bez práce. V diskusnej relácii na TABLET.TV to vyhlásil Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti.

„Vláda na základe zákona určila, ktoré okresy sú najmenej rozvinuté. Podľa stanoveného vzorca sa to najskôr týkalo 12 okresov a nedávno k nim pribudli ďalšie dva okresy. V tomto smere sa regionálne rozdiely neznižujú,“ zdôraznil Páleník, ktorý tvrdí, že okresy na Slovensku môžeme rozdeliť na tri skupiny. Sú výborné okresy, kde je veľmi nízka nezamestnanosť, potom priemerné okresy, kde sa jej miera pohybuje okolo priemeru, a potom veľmi zlé okresy, kde je jej miera na úrovni 1,4 až 1,6-násobku priemeru. „Posledné štvrťroky vidíme, že rastie počet výborných, ale aj veľmi zlých okresov. Preto platí, že počet nezamestnaných rýchlejšie klesá v tých výborných okresov ako v tých veľmi zlých,“ dodal Páleník.



Rastúca slovenská ekonomika by mala generovať nové pracovné miesta aj v nasledujúcich mesiacoch. Nezamestnanosť tak bude na Slovensku ďalej klesať, hoci pomalším tempom. Analytik Unicredit Bank Česká republika a Slovensko Ľubomír Koršňák spočítal, že ak by sa všetky voľné pracovné miesta podarilo obsadiť domácimi nezamestnanými registrovanými na úradoch práce, miera disponibilnej nezamestnanosti by klesla už len na 3,37 %.

Takýto scenár je však podľa Koršňáka extrémne nepravdepodobný. S tým súhlasí aj Páleník. „Nedá sa to dosiahnuť v kratšom horizonte ako 50 rokov. Stále tu máme veľké skupiny ľudí, ktoré sú ekonomicky neaktívne, nie sú v evidencii a ani si nehľadajú prácu,“ konštatoval Páleník.

Miera evidovanej nezamestnanosti v SR v októbri 2017 dosiahla hodnotu 6,14 %. Medzimesačne sa znížila o 0,28 percentuálneho bodu (p. b.), medziročne klesla o 2,94 p. b. Dostala sa tak na najnižšiu úroveň v histórii samostatnosti SR.