Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Palušková: Spochybňovať prevenciu u chronicky chorých je nezmyselné

Na snímke Monika Palušková. Foto: TASR - Martin Baumann

Reagovala tak na prezidentku Slovenskej kardiologickej spoločnosti (SKS) Evu Goncalvesovú.

Bratislava 24. januára (TASR) - Prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) Monika Palušková považuje za úplne nezmyselné polemizovať o tom, že pacient s akýmkoľvek chronickým ochorením by nemal absolvovať preventívne programy. Reagovala tak na prezidentku Slovenskej kardiologickej spoločnosti (SKS) Evu Goncalvesovú, podľa ktorej preventívne prehliadky u už liečených pacientov nemajú zmysel.

Palušková podotkla, že Slovensko má jeden z najprepracovanejších programov preventívnych prehliadok v rôznych špecializačných odboroch v Európe. "Ich obsah je zameraný práve na tie ochorenia, v ktorých má Slovensko v Európe, ale aj vo svete mimoriadne nelichotivú bilanciu. Posúvame sa tak konečne medzi krajiny, ktoré sa snažia odvrátiteľné ochorenia zachytiť včas a postarať o pacienta komplexne a na jednom mieste," ozrejmila pre TASR.

Považuje za nepochopiteľné spochybňovať preventívne aktivity v čase, keď Slovensko patrí medzi krajiny s veľmi vysokým kardiovaskulárnym rizikom a zbytočne umierajú pacienti, ktorým je možné skorou štandardizovanou diagnostikou a liečbou pomôcť. "Úplne nezmyselné je vôbec polemizovať o tom, že ak má pacient akékoľvek chronické ochorenie, nemal by absolvovať preventívne programy," uviedla.

Zdôraznila, že napríklad pacient liečený pre artériovú hypertenziu má a musí mať rovnaké právo absolvovať preventívne prehliadky napríklad týkajúce sa rakoviny hrubého čreva ako ktorýkoľvek iný občan. "Ide o rôzne ochorenia a ide o rôzny prístup k ich prevencii, diagnostike a liečbe," vysvetlila Palušková. Dodala, že spochybňovanie práce ktoréhokoľvek lekára vykonávajúceho prevenciu a jej jednotlivé časti svedčí o úplnej neznalosti systému preventívnych aktivít a včasného záchytu odvrátiteľných úmrtí.

Systém preventívnych prehliadok na Slovensku by sa mal podľa Goncalvesovej upraviť. Ich frekvencia a obsah by mali byť podľa nej výsledkom analýzy vedeckých poznatkov o ich efektivite aj rizikách. Upozornila, že v súčasnosti sú na ne zbytočne "nútení" chodiť aj pacienti, ktorí sú dlhodobo sledovaní pre ochorenie, ktorého odhalenie je predmetom preventívnej prehliadky.