Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Pamätnú tabuľu na rezorte školstva venujú obetiam z obdobia 1941-1945

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Daniel Bútora počas tlačovej konferencie ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR na tému Výzva na modernizáciu budov vysokých škôl a internátov 17. júla 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Pri príležitosti pamätného dňa minister školstva Daniel Bútora podporil tiež podujatie v bratislavskom Divadle P. O. Hviezdoslava, kde sa čítali mená z deportačných zoznamov.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR plánujú osadiť pamätnú tabuľu. Venovaná bude pracovníkom rezortu, učiteľským zborom, akademickej obci a žiakom, ktorí boli rasovo a nábožensky prenasledovaní a zavraždení v rokoch 1941 až 1945. TASR o tom pri príležitosti sobotného Dňa obetí holokaustu a rasového násilia informovali z odboru komunikácie a marketingu ministerstva.

Tabuľa bude podľa nich mementom, aby sa v budúcnosti už nič podobné nezopakovalo. "Zároveň bude prejavom ľútosti a ospravedlnenia za príkoria a straty, ktoré v dôsledku týchto rozhodnutí muselo podstúpiť židovské obyvateľstvo na Slovensku," uviedli. Rezort osadenie tabule plánuje v spolupráci so Židovskou náboženskou obcou v Bratislave, Múzeom holokaustu v Seredi a neziskovou organizáciou Jewrope.

Pri príležitosti pamätného dňa minister školstva Daniel Bútora podporil tiež podujatie v bratislavskom Divadle P. O. Hviezdoslava, kde sa čítali mená z deportačných zoznamov.

V sobotu uplynulo 82 rokov od schválenia Židovského kódexu, ktorý vznikol podľa nemeckého nacistického vzoru a patril medzi najtvrdšie protižidovské opatrenia vo vtedajšej Európe, aj preto sa 9. september stal pamätným Dňom obetí holokaustu a rasového násilia.