Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Jedna kauza, dva rozdielne názory. Sulík a Maňka o daňových rajoch

Na archívnej snímke Richard Sulík a Vladimír Maňka. Foto: TASR/Pavel Neubauer, Martin Baumann

Už samotná existencia daňových rajov je podľa eurosocialistu Vladimíra Maňku nemorálna. Európsky reformista Richard Sulík na tom zase nevidí nič zlé.

Štrasburg 12. apríla (TABLET.TV) – Poslanci Európskeho parlamentu na plenárnom zasadnutí v rámci rozpravy o odhaleniach známych ako Panama papers vyzvali Európsku komisiu a členské štáty na zintenzívnenie úsilia v boji proti daňovým únikom a praniu špinavých peňazí.

V Europarlamente predostreli európski ľudovci návrh, aby sa zástupcovia právnickej firmy Mossack Fonseca, z ktorej unikli informácie o dosiaľ tajných vlastníkoch viac ako 200 000 offshore spoločností, ako aj predstavitelia panamskej vlády, zúčastnili na zasadnutí osobitného výboru EP pre daňové rozhodnutia (TAX2).

Ďalšie politické skupiny vyzvali na vytvorenie celoeurópskej čiernej listiny daňových rajov. Skupina konzervatívcov a reformistov (ECR) zároveň kritizovala národných politikov, ktorí podľa nich vedeli o tomto spôsobe krátenia daní, nič s ním však neurobili.

Kauza Panama papers je podľa europoslanca Vladimíra Maňku (SMER-SD/S&D) len vrcholom ľadovca. „Na jedného obyvateľa EÚ vrátane Slovenska predstavujú úniky do daňových rajov sumu až 2000 eur ročne. Tieto peniaze potom chýbajú na to, aby sme mohli riešiť problémy v zdravotníctve, školstve či v systéme dôchodkového zabezpečenia,“ vysvetlil člen výboru pre únijný rozpočet V. Maňka a dodal, že daňové raje sú nemorálne, pretože poškodzujú ekonomiku všetkých európskych krajín.

Europoslanec Richard Sulík (SaS/EKR) má zase na existenciu daňových rajov iný názor. „Keď niekto poctivo a v súlade so zákonom zarobil peniaze, zdanil ich a následne si ich uložil na Paname, je to jeho vec a nie je s tým žiadny problém,“ povedal R. Sulík a doplnil, že problém vidí v zadávaní predražených štátnych zákaziek práve firmám s podozrivým pozadím. „Hlavný problém nie je, že existujú daňové raje, ale to, že sú štáty, ktoré si nevedia zorganizovať verejné obstarávanie, ako napríklad Slovensko,“ uviedol R. Sulík.

Eurokomisár pre finančné služby Jonathan Hill v Štrasburgu predstavil opatrenie, ktoré by malo pomôcť v boji proti vyhýbaniu sa plateniu daní. Týka sa koncernov s ročnými celosvetovými tržbami viac ako 750 miliónov eur.

Podľa odhadov Komisie by sa opatrenie, aby korporácie zverejňovali základné informácie o tom, kde v EÚ vytvárajú zisky a koľko platia dane v jednotlivých krajinách EÚ a mimo Únie, bude týkať približne 6-tisíc spoločností. Tento návrh Komisie bude platiť, ak s ním budú súhlasiť všetky krajiny európskej dvadsaťosmičky, ako aj Európsky parlament. V súvislosti s efektívnejším bojom proti praniu „špinavých“ peňazí by do pol roka mal vzniknúť celoeurópsky zoznam daňových rajov. Oznámil to eurokomisár pre hospodárske otázky, dane a clá Pierre Moscovici.

Panama papers je uniknutý súbor 11,5 milióna tajných dokumentov, ktoré obsahujú detailné informácie o viac ako 214-tisíc offshore spoločnostiach zo záznamov panamskej právnickej firmy Mossack Fonseca-vrátane identít akcionárov a riaditeľov týchto spoločností. Dokumenty odhaľujú, ako majetní jednotlivci, vrátane verejných činiteľov, ukrývajú svoje peniaze pred zrakmi verejnosti.

Pozrite si vyjadrenie europoslancov V. Maňku a R. Sulíka.