Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Poslanec D. Jarjabek pozval pápeža Františka na Slovensko

Pápež František. Foto: TASR/AP Photo

Predsedu kultúrneho a mediálneho parlamentného výboru potešilo, že Svätý Otec vie, kde je Slovensko.

Bratislava/Rím 1. októbra (TASR) - Predseda kultúrneho a mediálneho parlamentného výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) pozval pápeža Františka na návštevu Slovenska. Slovenská delegácia odovzdala dnes na generálnej audiencii Svätému Otcovi dary a navštívila aj priestory Vatikánu. TASR to potvrdil Jarjabek.

Ako uviedol, najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi na neho veľmi silno zapôsobil. "Z pápeža Františka išla obrovská energia a srdečnosť. Bol to fantastický zážitok môcť s ním prehodiť pár slov," povedal Jarjabek. Poslanca potešilo, že Svätý Otec vie, kde je Slovensko.

Slovenská delegácia je v Ríme na dvojdňovej návšteve. Absolvovala rokovania s partnermi a okrem návštevy Vatikánu a stretnutia s pápežom sa stihla pokloniť aj buste Alexandra Dubčeka. Čelný predstaviteľ Pražskej jari má svoju bustu v Ríme od roku 2011.

Jarjabek upozornil, že vo večnom meste nie je len táto busta, ale aj Bratislavské námestie. Práve na ňom busta stojí. "Je pekné mať tu kúsok Bratislavy," poznamenal. Dodal, že je tiež potrebné si pripomínať a vážiť ľudí ako Dubček. "Bol jedným z veľkých mužov," doplnil šéf výboru NR SR.

Slováci by sa podľa Jarjabka mohli od Talianov inšpirovať v sponzorstve kultúry

Slováci by sa podľa Jarjabka mohli od Talianov inšpirovať v otázke kultúry, pri zákone o reklame či sponzorstve. "Mohli by sme sa inšpirovať pri úľavách na daniach pre fyzické aj právnické osoby, ktoré sa spolupodieľajú na financovaní kultúrnych aktivít," doplnil Jarjabek.

Delegácia kultúrneho parlamentného výboru sa stretla s talianskymi partnermi, navštívila aj ministerstvo kultúry. "Hovorili sme o financovaní živej aj neživej kultúry," zhrnul rokovanie Jarjabek. Talianov podľa neho zaujala napríklad podpora pôvodnej slovenskej tvorby, ktorú rieši slovenský rezort kultúry.

Okrem Jarjabka je v delegácii aj Ján Senko, Miroslav Číž, Peter Náhlik (všetci Smer-SD) a Marián Kvasnička (KDH). Do vlasti sa vrátia dnes.