Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Pápež sa v mene cirkvi poďakoval hasičom za záchranu Notre-Dame

Na archívnej snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Vďačnosť celej cirkvi smeruje k všetkým tým, ktorí urobili všetko, čo mohli, a dokonca riskovali svoje životy, aby chrám zachránili, povedal pápež.

Vatikán 17. apríla (TASR) - Pápež František sa v stredu v mene celej katolíckej cirkvi poďakoval hasičom, ktorí riskovali svoje životy pri záchrane parížskej katedrály Notre-Dame. Píše o tom agentúra AFP.

"Vďačnosť celej cirkvi smeruje k všetkým tým, ktorí urobili všetko, čo mohli, a dokonca riskovali svoje životy, aby chrám zachránili," povedal pápež počas generálnej audiencie na Námestí sv. Petra vo Vatikáne.

Požiar na streche katedrály Notre-Dame, ktorá patrí medzi najnavštevovanejšie historické pamiatky Európy, vypukol v pondelok večer a uhasiť sa ho podarilo až po deviatich hodinách. Oheň zničil jej strechu, ako aj štíhlu vežu nad krížením lodí, ktorá sa zrútila do vnútrajška chrámu.

Ku katastrofe došlo v čase, keď boli na tejto veži - takzvanom sanktusníku - vykonávané renovačné práce. Parížska prokuratúra uviedla, že požiar vyšetruje ako nešťastnú náhodu, a nie ako prípad podpaľačstva.