Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pár ľudí kazí podľa premiéra Roberta Fica dobré meno celej justície

Na snímke vpravo minister spravodlivosti Tomáš Borec a vľavo premiér Robert Fico počas tlačovej konferencie v Bratislave, 9. októbra 2012. Foto: TASR/Michal Svítok

Premiér Fico pochválil ministra spravodlivosti Tomáša Boreca za to, že upokojil situáciu v súdnictve a ubezpečil, že má jeho plnú dôveru.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Pár ľudí kazí dobré meno celej justície. Ide o prípady, ktoré je ťažko odstíhať a odsúdiť.

Povedal to na margo korupcie v justícii premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý sa na tomto názore zhodol s ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom (nom. Smer-SD). Absolútna väčšina sudcov si podľa nich robí poctivo svoju prácu. Fico bol dnes v rezorte spravodlivosti na kontrolnom dni.

Fico pochválil Boreca za to, že ukľudnil situáciu v súdnictve a ubezpečil, že má jeho plnú dôveru. Okrem iných úloh od neho očakáva, že bude aktívny v boji proti daňovým únikom. Podľa Fica by minister mal pracovať na opatreniach v obchodnom práve, ktoré budú zamedzovať daňovým únikom, na túto problematiku by sa mali špecializovať aj sudcovia, prehodnotiť by sa mala skutková podstata daňových trestných činov a zaviesť by sa mali aj nové opatrenia.



Podľa Fica by sa napríklad zo zákona mohli vymazať z obchodného registra také spoločnosti, ktoré sa budú správať neeticky. Premiér hovoril aj o vzniku registra diskvalifikovaný osôb, teda tých, ktoré nebudú môcť podnikať.

Predseda vlády ocenil, že rezort sa chce vrátiť k zavedeniu justičných čakateľov. Ide o inštitút, ktorý pripravuje záujemcov na sudcovské povolanie. "Sám som prešiel procesom výchovy ako justičný čakateľ," povedal Fico.

Podľa neho išlo tvrdú prípravu, ktorá bola ťažšia ako štúdium na právnickej fakulte. Justičných čakateľov z legislatívy vyškrtol zákon z dielne predchádzajúcej vlády, bol však napadnutý na ústavnom súde. "My do určitej miery očakávame akým spôsobom rozhodne ústavný súd, aby sme nazaviedli ďalší nejaký problém," povedal Borec. Novelu zákona, ktorá by mala justičných čakateľov vrátiť do praxe, podľa neho budú na ministerstve pripravovať tak, aby boli nachystaní na obe verzie rozhodnutia ústavného súdu.

Minister Borec by mal podľa Fica ako šéf legislatívnej rady vlády sledovať počet návrhov, ktoré jednotlivé ministerstvá predkladajú. Návrhy zákonov by sa podľa neho mali týkať iba plnenia programového vyhlásenia vlády, alebo naliehavej spoločenskej potreby. Borec informoval, že v legislatívnej rade vznikne osobitná komisia, ktorá bude mať na starosti podzákonné normy, teda vyhlášky ministerstiev. "Chceme aj túto časť legislatívy dostať do nejakého poriadku," povedal.