Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

VIDEO: Parízek:Pri obnove Sýrie sa treba vyvarovať scenára ako v Líbyi

Na snímke štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Lukáš Parízek. Foto: TASR - Martin Baumann

SR je ochotná finančne prispieť pre humanitárnu oblasť, zatiaľ asi 15 miliónov eur. Na najbližšie obdobie to bude ďalších 5 miliónov a do roku 2019 to bude spoločná suma vo výške 23 miliónov eur.

Brusel 5. apríla (TASR) - Po prvýkrát sa medzinárodné spoločenstvo snaží zaoberať obnovou povojnovej Sýrie. Slovensko je ochotné prispieť a už vyčlenilo konkrétne sumy pre humanitárnu oblasť. Uviedol to dnes v Bruseli štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek na medzinárodnej konferencii o Sýrii, organizovanej EÚ, OSN, Spojeným kráľovstvom, Nórskom, Kuvajtom a Katarom.

"Toto je prvýkrát kedy sa medzinárodné spoločenstvo začína zaoberať rekonštrukciou Sýrie, pretože ak dôjde k mierovej dohode, tak sa musíme vyvarovať toho, aby sa zopakovala situácia, ktorú dnes máme v Líbyi," povedal Parízek.



Na konferencii, na ktorej sa zúčastňujú zástupcovia 70 krajín a medzinárodných organizácií, jednotlivé krajiny oznámia výšku svojich finančných príspevkov. Slovensko podľa Parízka už deklarovalo svoj finančný príspevok určený na riešenie humanitárnej krízy v Sýrii.

"Zatiaľ sme na riešenie tejto krízy alokovali okolo 15 miliónov eur. Na najbližšie obdobie to bude ďalších päť miliónov eur a do roku 2019 to bude spoločná suma vo výške 23 miliónov eur," spresnil Parízek.

Primárne je finančná a materiálna podpora Slovenska určená na humanitárnu pomoc obyvateľom Sýrie, ktorí najviac trpia vojnovým konfliktom. Pripomenul, že vlani v decembri SR poslala konvoj do Sýrie v hodnote 200.000 eur, vezúci anesteziologické prístroje, stany, ležadlá a ďalšiu materiálnu pomoc, ktorá bola distribuovaná do nemocníc v okolí mesta Aleppo.



"Najlepšie vyčlenenie finančných prostriedkov je takéto konkrétne, keď vieme dodať tovar alebo služby priamo obyvateľom," konštatoval Parízek.

Účastníci konferencie podľa Parízka odsudzujú utorňajší útok na severe Sýrie, pri ktorom mali byť použité chemické zbrane.

"Z našej strany sme jasne deklarovali, že takéto zverstvá a zločiny páchané na civilnom obyvateľstve sú absolútne neprípustné," zdôraznil Parízek.

Zaorálek: Česká republika dá na obnovu Sýrie vyše 8 miliónov eur



Česká republika dnes v Bruseli prisľúbila vyčleniť sumu vo výške 224 miliónov českých korún (okolo 8,3 milióna eur) na aktivity a projekty spojené s obnovou Sýrie. Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek to oznámil po skončení medzinárodnej konferencie o Sýrii, organizovanej EÚ, OSN, Spojeným kráľovstvom, Nórskom, Kuvajtom a Katarom.

Podľa Zaorálka v prípade Sýrie platí, že vždy keď sa zdá, že sa objaví nejaká známka nádeje, tak sa prihodí "niečo strašné". To podľa neho potvrdzuje aj utorňajší útok v provincii Idlib, ktorý navodil medzi politikmi v Bruseli pocit frustrácie a narušil atmosféru rokovaní na konferencii.

"Dnes sa všetci v Bruseli hlásia k tomu, že sú pripravení pomôcť Sýrii. Ja som za Českú republiku uviedol, že dáme 224 miliónov korún na pomoc Sýrčanom," oznámil šéf českej diplomacie. Spresnil, že ide o vyššiu sumu, akú česká strana pre Sýriu vyčlenila vlani, a že táto pomoc nepôjde len priamo do Sýrie, ale aj do sýrskych utečeneckých táborov v krajinách susediacich so Sýriou.

Zaorálek upozornil, že má zmysel finančne pomáhať sýrskym utečencom v týchto krajinách, aby nestratili nádej, že sa môžu vrátiť do svojej krajiny, a aby neboli nútení vydať sa na pochod do Európy. Nádej pre nich znamenajú projekty na vzdelávanie ich detí v utečeneckých táboroch, hoci aj v provizórnych školách, poskytovanie základnej lekárskej starostlivosti, pitnej vody a prístrešia.

"Tieto peniaze dávame na to, aby milióny Sýrčanov mohli žiť v podmienkach, ktoré ich nenútia zdvihnúť sa a ísť preč. Opustiť región, v ktorom prišli o poslednú nádej," opísal situáciu.

V tomto duchu vníma aj bruselskú konferenciu, ktorá podporuje politický proces vedúci k mieru v Sýrii a vytvára podmienky pre rekonštrukciu zničenej krajiny a šancu na dôstojnejší život pre tých, ktorých vojna vyhnala z ich domovov.

"To, čo sa tu deje, je nádej pre budúcnosť. A je aj nádej pre vyhnancov," uviedol v závere.

Nemecko uvoľní na pomoc Sýrii ďalších takmer 1,2 miliardy eur



Nemecká vláda uvoľní na pomoc ľuďom trpiacim občianskou vojnou v Sýrii ďalších takmer 1,2 miliardy eur. Na medzinárodnej konferencii v Bruseli to dnes oznámil nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel.

Berlín už na vlaňajšej darcovskej konferencii v Londýne prisľúbil, že do konca budúceho roka poskytne na pomoc Sýrii 2,3 miliardy eur.

Šéf nemeckej diplomacie však zdôraznil, že spomínané peniaze budú môcť byť použité až po zmene režimu v Sýrii.

Minister ďalej oznámil, že Nemecko sa zaviazalo poskytnúť milión dolárov pre mechanizmus OSN na vyšetrenie porušovania medzinárodného humanitárneho práva a ľudských práv v Sýrii.