Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Parlament detí a mládeže podporil reguláciu mobilov v školách

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Mládežnícky parlament avizoval, že chce byť aj aktívnym účastníkom školských reforiem.

Bratislava 22. marca (TASR) - Parlament detí a mládeže podporil celoplošnú reguláciu mobilov v základných školách avizovanú ministrom školstva Tomášom Druckerom (Hlas-SD). Urobil tak na tohtotýždňovom štvrtom stretnutí v Častej, ktoré zorganizoval komisár pre deti Jozef Mikloško. Mládežnícky parlament avizoval, že chce byť aj aktívnym účastníkom školských reforiem. TASR o tom informovali z Úradu komisára pre deti.

"Názorom mladých je potrebné venovať patričnú pozornosť. Systém nemôže byť o nich bez nich. Tohtoročné trojdňové stretnutie je venované ich vlastnému definovaniu tých najpálčivejších tém, ktorých riešenie by podľa nich zlepšilo vzdelávací systém, a tým aj ich budúcnosť," uviedol Mikloško. Verí, že kompetentní sa budú zaoberať návrhmi, ktoré na stretnutí odzneli.

Študenti sformovali deväť "najpálčivejších" oblastí vrátane návrhov na riešenie. Diskutovali zmeny metodiky učebných osnov, status učiteľov v spoločnosti, ich podporu a motiváciu, zmenu klasifikácie, ale aj systému maturít, monitorov a celkového skúšania, zavedenie nových tém do existujúcich predmetov, napríklad vzťahová výchova či kritické myslenie, ako aj zlepšenie podmienok materiálového a technického zabezpečenia v školách a internátoch. Riešila sa aj otázka problémov ukrajinských detí na Slovensku a boj proti šikane či mimoškolské a dobrovoľnícke aktivity.

Študenti svoje závery odprezentovali štátnemu tajomníkovi ministerstva školstva Slavomírovi Partilovi a podpredsedovi parlamentného výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Jánovi Horeckému, priblížil úrad komisára. Na stretnutí sa podpísali aj dve memorandá medzi Úradom komisára pre deti, Alianciou stredoškolákov a Študentskou radou stredných škôl.

V Častej sa zišlo 109 mladých ľudí. Zastupovali žiacke a mládežnícke organizácie a školské parlamenty z celého Slovenska. Takéto iniciatívy podľa úradu komisára vytvárajú priestor, vďaka ktorému môžu otvorene hovoriť a diskutovať o problémoch, názoroch a predstavovať svoje návrhy riešení.