Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V parlamente nájdu ľudia aj bustu M.R. Štefánika

Ilustračné foto Foto: TASR

M. R. Štefánik bol národovec a obhajca slovenských požiadaviek.


Bratislava 31. augusta (TASR) - Návštevníkov Národnej rady (NR) SR nečaká len rokovacia sála, vitrína s vystavenou Ústavou SR, ale aj busta zakladateľa prvej Československej republiky z roku 1918 Milana Rastislava Štefánika. Práve tú predstavuje Kancelária NR SR v ďalšom diele letného seriálu o parlamente.

"Spolu s Tomášom Garriguom Masarykom a Edvardom Benešom sa M. R. Štefánik stal kľúčovou osobnosťou pri založení 1. Československej republiky 28. októbra 1918," pripomína kancelária parlamentu. Busta slovenského diplomata a politika, astronóma, vojenského letca, brigádneho generála ozbrojených síl Francúzska aj fotografa M. R. Štefánika sa nachádza vo vestibule parlamentu.

Význam a aktuálnosť odkazu M. R. Štefánika nie je len v tom, že bol jedným zo zakladateľov spoločného štátu Čechov a Slovákov. "Svojou prenikavou inteligenciou, vzdelaním a zvláštnym čarom osobnosti sa stal zakladateľom obratnej československej diplomacie. Bol prvým zo svojho národa, ktorý prostredníctvom nej vplýval na európsku politiku, čím etabloval slovenský národ na medzinárodnej pôde. Môžeme ho dnes vnímať ako prvého nášho 'Európana'," uvádza komunikačný odbor parlamentu.

M. R. Štefánik bol národovec a obhajca slovenských požiadaviek. "Boli mu vlastné skromnosť a pokora, ale aj nezlomná sila a energia obetovať sa v prospech svojho národa. V živote tohto nesmierne nadaného, energického a všestranne talentovaného človeka sa prelínala národno-politická, organizačno-budovateľská, štátnická, ako aj vedecko-bádateľská aktivita," píše Kancelária NR SR.

Svoju vedeckú kariéru odložil po vypuknutí 1. svetovej vojny a venoval sa politike a diplomacii. Bojoval v radoch francúzskej armády ako letec. "Avšak jeho orientácia v európskych politických pomeroch a súčasne túžba vyviesť Slovensko z ťažkého postavenia v Uhorsku dostávali čoraz reálnejšie kontúry. Ako prezieravý politik etabloval na medzinárodnej politickej scéne návrh na vytvorenie slobodných štátov, vzniknutých rozpadom Rakúsko-Uhorska," opisuje kancelária.

Pripomína, že M. R. Štefánik zohral významnú úlohu pri oboznamovaní politických predstaviteľov štátov Dohody aj svetovej verejnosti o vytvorení novej koncepcie povojnovej Európy. "Na základe známosti s predstaviteľmi najvyšších spoločenských kruhov Francúzska uviedol do nich aj T. G. Masaryka a Edvarda Beneša. Vo februári roku 1916 spoločne založili v Paríži Národnú radu československú ako vrcholný orgán československého zahraničného odboja. Bol jej podpredsedom," dopĺňa kancelária parlamentu.

M. R. Štefánik bol podpredsedom Československej národnej rady, ministrom vojny v Dočasnej vláde československej a následne aj v ČSR. Po jej vzniku vyhlásil: "Teda Česi a Slováci sú konečne slobodní. Som spokojný sám so sebou. Mohol by som pokojne zomrieť." M. R. Štefánik tragicky zahynul 4. mája 1918 po páde lietadla Caproni CA 33 pri svojom návrate z Talianska do Bratislavy.