Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

VIDEO: NR SR odsúdila útok na premiéra a vyzýva na nešírenie nenávisti

Na snímke dole uprostred poverený podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD) počas 12. schôdze NR SR v Bratislave 21. mája 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

NR SR principiálne odmieta násilie, osobitne násilie, ktoré atentátnik zjavne spáchal iba preto, že má iný politický postoj, aký prezentuje vláda SR, uvádza sa v uznesení.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 21. mája (TASR) - Národná rada (NR) SR odsúdila útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v Handlovej. Vyzýva na nešírenie nenávisti. Ľudia podľa poslancov nesmú byť terčom nenávisti pre svoje politické názory. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v utorok jednomyseľne schválil parlament. Predložila ho skupina koaličných poslancov.

"NR SR so zdesením a hlbokým znepokojením prijala správu o atentáte na predsedu vlády SR Roberta Fica, ktorý bol zjavne spáchaný z politických motívov a zaslúži si to najostrejšie odsúdenie. Principiálne odmieta násilie, osobitne násilie, ktoré atentátnik zjavne spáchal iba preto, že má iný politický postoj, aký prezentuje vláda SR," uvádza sa v uznesení.

Parlament uznesením zároveň vyzval všetky politické subjekty, mimovládny sektor, médiá, ústavných činiteľov a verejne činné osoby na rešpektovanie volebných výsledkov a nešírenie nenávisti voči legitímnej demokratickej vláde. Apeloval na nich, aby zmierňovali napätie v spoločnosti a prestali s nenávistnou rétorikou.



Poslanci zároveň uznesením skonštatovali, že úloha kritických novinárov je v zdravej spoločnosti nezastupiteľnou, no ich práca musí byť založená na faktoch, nie na šírení nenávisti. "Ľudia nesmú byť terčom nenávisti kvôli svojim politickým názorom, pretože pluralita, diverzita a rešpekt k inému názoru sú základom každej slobodnej a demokratickej spoločnosti," píše sa v materiáli.

Národná rada SR zároveň povzbudzuje vládny kabinet k prijatiu adekvátnych bezpečnostných opatrení, ktoré zabránia ďalším násilným politickým útokom na ústavných činiteľov a občanov SR. Predsedovi vlády želá skoré uzdravenie a čo najskorší návrat do výkonu funkcie.


Na snímke tabuľa k hlasovaniu o odsúdení útoku na premiéra Roberta Fica počas 12. schôdze NR SR v Bratislave 21. mája 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


PS vníma dohodu na uznesení za prvý krok k lepšej politickej kultúre


Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) ocenilo jednomyseľné prijatie uznesenia o odsúdení útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v parlamente. Považuje to za prvý malý krok k nastoleniu lepšej politickej kultúry. Uviedol to podpredseda Národnej rady (NR) SR a líder hnutia Michal Šimečka.

"Verím, že jednomyseľné prijatie uznesenia pomôže tomu, aby aktuálna schôdza NR SR, ale aj všetky ďalšie, prebehla v civilnej, korektnej a vecnej atmosfére," poznamenal na utorkovej tlačovej konferencii.

Šimečka si zároveň myslí, že to nič nemení na tom, že demokracia potrebuje aj silnú opozíciu, slobodné, nezávislé a kritické médiá a silnú občiansku spoločnosť. "PS bude naďalej robiť aktívnu dôraznú, ale zároveň aj slušnú a vecnú opozičnú politiku," dodal.

Hnutie podľa Šimečku navrhovalo na utorkovom poslaneckom grémiu viaceré úpravy v texte uznesenia. "Vnímam výsledný text ako akýsi minimálny možný prienik v pohľadoch všetkých politických strán všetkých aktérov," doplnil. Atmosféru na poslaneckom grémiu označil za konštruktívnu. Mrzí ho, že sa neuskutočnilo utorkové stretnutie lídrov parlamentných strán v prezidentskom paláci.