Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Parlament otvorí 1. septembra svoje brány verejnosti

Foto: TASR - Štefan Puškáš

Návštevníkov čakajú stretnutia s poslancami, prehliadka parlamentu, ale aj kultúrny a športový program.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Národná rada SR otvorí 1. septembra, na Deň Ústavy SR, svoje brány verejnosti. Vlani sa deň otvorených dverí (DOD) nekonal, vtedajší šéf parlamentu Pavol Paška ho totiž zrušil. Jeho nástupca Peter Pellegrini tradíciu obnoví. Parlament má byť totiž podľa neho pre ľudí otvorený.

"Parlament a areál Bratislavského hradu musia byť otvorené verejnosti. Hradný kopec musí byť miesto, kde to žije," vysvetlil Pellegrini, prečo sa rozhodol deň otvorených dverí obnoviť.

Návštevníkov čakajú stretnutia s poslancami, prehliadka parlamentu, ale aj kultúrny a športový program. Budú môcť nahliadnuť aj na miesta, kam zvyčajne verejnosť ani pri organizovaných prehliadkach parlamentu nemá prístup. A to sú napríklad poslanecké kluby či rokovacia sála. Práve v nej si budú môcť vyskúšať poslanecké kreslá aj miesto, odkiaľ vedenie parlamentu riadi rokovanie.

V rámci programu sa opäť chystá hradná cyklistická časovka. Súťažiť by mali aj niektorí z úspešných slovenských hokejistov. V minulosti súťažil v cykločasovke napríklad slovenský cyklista Peter Sagan i vodní slalomári Peter a Pavol Hochschornerovci.