Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

NR SR plánuje rozsiahle nákupy a rekonštrukcie

Ilustračné foto Foto: TASR

Dôvodom je blížiace sa predsedníctvo SR Rade EÚ v druhom polroku 2016

Bratislava 22. augusta (TASR) - Národná rada SR je pre verejnosť otvorená celý rok. Ročne ju navštívi 17.000 návštevníkov. Uviedla to šéfka komunikačného odboru Kancelárie Národnej rady SR (K NR SR) Soňa Pötheová v reakcii na otázky TASR v súvislosti so zrušením Dňa otvorených dverí. Vedenie parlamentu si to so zrušením Dňa otvorených dverí nerozmyslelo. Odôvodňovalo ho šetrením.

Na ďalšiu rekonštrukciu paláca a objektov v areáli Bratislavského hradu by mal parlament dať 26,1 milióna eur. Avizovaná bola koncom mája aj súťaž na nákup kobercov, kde bola odhadovaná suma viac ako 240.000 eur. Začiatkom roka pribudli v parlamente aj opatrenia, ktoré obmedzujú novinárom a verejnosti pohyb po priestoroch NR SR. Stáli tisícky eur.

Pötheová v súvislosti s týmito výdavkami uviedla, že v roku 2016 bude Slovensko v centre európskeho diania, pretože v druhom polroku 2016 bude predsedať Rade EÚ. Je preto podľa Pötheovej nutné dokončiť rekonštrukciu objektov v areáli hradu.

So slovenským predsedníctvom súvisí podľa nej aj plánovaný nákup kobercov. "Predmetom zmluvy sú v prvom rade koberce do reprezentačných priestorov Bratislavského paláca, ktorý bude hostiť v rámci nášho predsedníctva EÚ v roku 2016 množstvo dôležitých štátnických podujatí a stretnutí na najvyššej úrovni," vysvetlila.

Koberce v paláci musia byť podľa jej slov dobové a historické, podľa kritérií navrhnutých architektom. "Podľa potreby sa budú čiastočne vymieňať opotrebované koberce vo všetkých budovách, ktoré sú v správe Kancelárie Národnej rady SR – teda v budove NR SR, v historickej budove na Župnom námestí, v Častej Papierničke a Tatranskej Javorine," doplnila Pötheová. Sumu za koberce určí elektronická aukcia.

V súvislosti s obmedzeniami pohybu pre novinárov a verejnosť zdôraznila, že k žiadnemu obmedzeniu v budove NR SR nedošlo. "Verejnosť (laická, odborná aj novinárska) má právo a možnosť, tak ako to bolo doteraz, zúčastňovať sa na rokovaní parlamentu a jeho výborov," vyhlásila.

K úpravám pohybu osôb bola kancelária podľa jej slov nútená "na základe zistení a odporúčaní kontrolných orgánov v oblasti bezpečnostno-požiarnych predpisov, predpisov upravujúcich ochranu utajovaných skutočností a osobných údajov ako aj na základe zvyšujúceho sa rizika možného ohrozenia bezpečnosti osôb pracujúcich a zdržujúcich sa v budove NR SR z dôvodov pohybu nepovolaných osôb v prevádzkových a technologických priestoroch budovy".