Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Parlamentná delegácia absolvovala oficiálnu návštevu Azerbajdžanu

Na snímke predseda Národnej rady SR Boris Kollár. Foto: TASR - Martin Baumann

Delegácia sa stretla tiež s predsedníčkou azerbajdžanského parlamentu Sahibou Gafarovou.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Parlamentná delegácia na čele s predsedom Národnej rady (NR) SR Borisom Kollárom (Sme rodina) absolvovala oficiálnu návštevu Azerbajdžanu. Delegáciu v pondelok (4. 9.) prijal prezident Azerbajdžanu Ilham Alijev. Na spoločnom stretnutí diskutovali najmä o rozpracovanom slovenskom projekte inteligentnej obce v Karabachu. TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

Projekt inteligentnej obce sa týka obnovy obce Baš Garvand, ktorá bola kompletne zničená počas okupácie. "Bol podpísaný a spustený kontrakt na projektovú dokumentáciu prvej inteligentnej obce Baš Garvand pre 5000 obyvateľov so slovenskou spoločnosťou Vodohospodárske stavby. Výstavba tejto obce by sa mohla začať už v úvode budúceho roka," podotkol Kollár. Dodal, že Azerbajdžan chce postaviť až 100 inteligentných obcí.

Delegácia sa stretla tiež s predsedníčkou azerbajdžanského parlamentu Sahibou Gafarovou. Na spoločnom rokovaní sa venovali ďalším možnostiam zintenzívnenia ekonomickej a kultúrnej bilaterálnej spolupráce. "Chceme naďalej rozvíjať obchodné vzťahy, a preto sme na oficiálnu návštevu Azerbajdžanu pozvali aj zástupcu spoločnosti Konštrukta Defence, ktorý v Baku absolvoval rokovanie s partnerskou azerbajdžanskou spoločnosťou o možnom založení spoločného podniku v oblasti obranného priemyslu," povedal predseda parlamentu.

Zástupcovia slovenského zákonodarného zboru tiež v komplexe Alej mučeníkov vzdali hold azerbajdžanským hrdinom, ktorí zahynuli v bojoch za nezávislosť Azerbajdžanu.