Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

REPORTÁŽ: Parlamentná dimenzia slovenského predsedníctva

Na snímke diskusia Na prahu slovenského predsedníctva: Aká bude úloha Národnej rady a Európskeho parlamentu? Foto: Tablet.tv

Každé predsedníctvo v Rade Európskej únie má okrem exekutívnej úrovne aj parlamentnú dimenziu.

Bratislava 27. júna (TABLET.TV) – Úloha národného parlamentu počas predsedníctva Slovenska v Rade ministrov spočíva v stretnutiach predstaviteľov národných parlamentov členských štátov EÚ, Európskeho parlamentu, ako aj zákonodarných zborov kandidátskych a partnerských krajín EÚ.

„Slovenský parlament organizuje viacero významných podujatí, na ktorých budú prítomné stovky európskych politikov,“ priblížil predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (SMER-SD). Najvýznamnejším podujatím pod taktovkou NR SR bude konferencia predsedov parlamentných výborov pre záležitosti EÚ (Conférence des organes spécialisés dans les affaires communautaires - COSAC).

„Budeme, samozrejme, otvárať aj tému britského odchodu z EÚ, ale aj témy, ktoré majú za cieľ zlepšiť fungovanie EÚ. Napríklad sociálna dimenzia únie alebo diskusia o Transatlantickom partnerstve s USA, ktorej som veľkým kritikom,“ vyjadril sa Ľuboš Blaha.

Poslanec NR SR za OĽaNO a zároveň overovateľ vo Výbore NR SR pre európske záležitosti Jozef Viskupič zdôraznil, že „na stole“ bude aj téma väčších právomocí národných parlamentov v rámci EÚ. „Možno je to odpoveďou na viaceré otázky, ktoré úniu trápia,“ povedal Jozef Viskupič.

Národná rada Slovenskej republiky plánuje v nasledujúcom pol roku zorganizovať sedem medziparlamentných konferencií a stretnutí. Okrem polročného predsedania Rade ministrov čaká slovenský parlament tiež ročné predsedníctvo v Konferencii predsedov parlamentov EÚ. Vyplýva z neho povinnosť zorganizovať ďalšie podujatia aj v roku 2017. Tými budú stretnutie generálnych tajomníkov parlamentov a konferencia predsedov parlamentov krajín EÚ.