Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Ľudová strana Naše Slovensko by sa dostala do Národnej rady SR

Predseda BBSK Marián Kotleba Foto: TASR/Dušan Hein

Z prieskumu ďalej vyplýva, že parlamentné voľby by vyhral Smer-SD so ziskom 38,1 percenta hlasov, na druhom mieste by skončilo KDH s 9,5 percenta a na treťom OĽaNO s 9,2 percenta hlasov.

Bratislava 28. januára (TASR) - Ak by sa predčasné voľby do Národnej rady SR konali v druhej polovici januára, Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) banskobystrického predsedu samosprávneho kraja Mariana Kotlebu by v nich získala 7,6 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu Agentúry MVK, ktorý uskutočnila v dňoch 15. až 21. januára na vzorke 1106 respondentov.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že parlamentné voľby by vyhral Smer-SD so ziskom 38,1 percenta hlasov, na druhom mieste by skončilo KDH s 9,5 percenta a na treťom OĽaNO s 9,2 percenta hlasov. Za nimi by podľa prieskumu nasledovalo hnutie NOVA so 7,9 percenta hlasov voličov a spomínaná ĽSNS so 7,6 percenta. Viac ako päť percent hlasov voličov by podľa prieskumu získali ešte strany Most-Híd (5,9 percenta), SMK (5,5 percenta) a SDKÚ-DS (5,1 percenta). Menej ako päť percent by získali strany SaS (3,9 percenta), SNS (2,9 percenta), 99% - občiansky hlas (1,2 percenta) a iné politické subjekty by volilo 3,4 percenta respondentov.

Agentúra ďalej vypočítala, že ak by voľby skončili presne v súlade so zistenými preferenciami, strana Smer-SD by v Národnej rade SR získala 64 mandátov, kluby KDH a OĽaNO by disponovali po 16 kresiel, potenciálni voliči hnutia NOVA by do parlamentu vyslali 13 zástupcov a rovnaký počet poslancov by v najvyššom zákonodarnom zbore mala aj ĽSNS. Most–Híd by disponoval desiatimi zákonodarcami, SMK a SDKÚ-DS by malo po deväť poslancov.

Podľa výsledkov prieskumu by ĽSNS do Národnej rady posunuli predovšetkým hlasy nevoličov (27,8 percenta), teda tých respondentov, ktorí sa nezúčastnili na voľbách v roku 2012 a bývalých voličov strany Smer-SD (22,9 percenta). Výsledok Kotlebovej strany v prieskume podľa Agentúry MVK nesúvisí s prepadom preferencií SNS, keďže jej bývalí voliči sa presunuli medzi nevoličov, respektíve nerozhodnutých a časť z nich sa pridala k voličom Smeru-SD.

Respondenti v prieskume odpovedali na otázku: "Ak by sa predčasné voľby do Národnej rady SR konali už dnes, ktorej strane by ste odovzdali svoj hlas?" Z nich 8,7 percenta uviedlo, že by sa na voľbách určite nezúčastnili a ďalších 21,7 percenta nevie, či by sa zúčastnili, respektíve koho by v nich podporili.