Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Paška a Hrušovský sú za zmeny v Ústave SR

Foto: TASR/Martin Baumann

Kým ten prvý je pri téme zmien opatrnejší, Hrušovský nevylučuje ani potrebu novej Ústavy SR.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Ústava SR potrebuje zmeny podľa súčasného predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD), ako aj bývalého šéfa Národnej rady SR Pavla Hrušovského (KDH). Kým ten prvý je pri téme zmien opatrnejší, Hrušovský nevylučuje ani potrebu novej Ústavy SR, ktorá by napríklad lepšie definovala otázky ochrany rodiny a manželstva či prokuratúry alebo ombudsmana.

Ako Hrušovský poukázal v dnešnej diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska O 5 minút 12, takémuto kroku by predchádzala aj niekoľkoročná diskusia a jedným z jej záverov by mohla byť potreba novej Ústavy SR. Podľa predsedu parlamentu Pašku by však takýto krok bol veľkým dobrodružstvom. Rovnako ako Hrušovský pripúšťa potrebu určitých zmien v základnom zákone štátu, ako však povedal "nie sme, za kompletne novú Ústavu". Obaja sa zhodli, že nemožno vylúčiť zmeny, ktoré si vyžiada ďalší proces európskej integrácie.

Súčasný aj bývalý šéf parlamentu súhlasia, že zmena v Ústave SR, ktorá sa realizovala po páde vlády Ivety Radičovej a umožnila jej kabinetu dovládnuť do predčasných parlamentných volieb, nebola najlepšia. Hrušovský tvrdí, že bola veľmi zlá a myslí si, že boli aj iné možnosti riešenia. Paška v otázke tejto zmeny Ústavy SR potvrdil názorovú zhodu a avizoval hľadanie riešenia.

Aj napriek tomu, že obaja diskutujúci pripustili potrebu zmien v Ústave SR, nesúhlasia s tým, že by sa malo napríklad znižovať kvórum potrebné pre platnosť referenda. Témou bolo aj možné posilnenie právomocí prezidenta, čo však podľa Hrušovského nie je potrebné. Túto možnosť v minulosti spomenul práve Paška, ktorý však dnes poznamenal, že nikto neprišiel s konkrétnym návrhom a nie je zástanca nového politického systému.