Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Jediným problémom je zrozumiteľnosť slovenčiny pre mladých Čechov

Na snímke vpravo predseda NRSR Pavol Paška a vľavo predseda českej poslaneckej snemovne Jan Hamáček počas tlačovej konferencie 22. januára 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Po dnešnom stretnutí s predsedom českej Poslaneckej snemovne Janom Hamáčkom (ČSSD) to vyhlásil predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD).

Bratislava 22. januára (TASR) - Jediný otvorený problém, ktorý medzi sebou majú Slovenská a Česká republika, je zrozumiteľnosť slovenčiny pre mladú českú generáciu. Po dnešnom stretnutí s predsedom českej Poslaneckej snemovne Janom Hamáčkom (ČSSD) to vyhlásil predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD).

"Asi najdôležitejším impulzom je naše nadštandardné priateľstvo ako odkaz pre slovenský a český národ, aby sa aj ďalšie generácie pokúsili zachovať si zrozumiteľnosť," povedal Paška. Zároveň ocenil, že aj Hamáček pokračuje v 21-ročnej tradícii, že prvá návšteva nového slovenského či českého ústavného činiteľa smeruje do bratskej susednej krajiny.

Hamáček, ktorý stojí na čele dolnej komory českého parlamentu od novembra 2013, uistil, že SR a ČR nemajú žiadne otvorené problémy, ktoré by mali riešiť. "Hovorili sme aj o vývoji v ČR, ktorá bude mať onedlho novú vládu. Bolo by dobré pokračovať v tradícií spoločných zasadnutí vlád. Som presvedčený, že český kabinet bude o tomto variante spolupráce uvažovať," myslí si.

Upozornil tiež, že ČR zmení svoju politiku voči EÚ a skončí sa dobrovoľná izolácia krajiny v rámci únie, do ktorej sa dostala vlastným rozhodnutím. "Chceme sa pozrieť na spoluprácu medzi českými a slovenskými parlamentnými výbormi, najmä medzi výbormi pre európske záležitosti," avizoval.



Lídri sa nevyhli ani problematike bezpečnostnej a obrannej politiky. "Boli podpísané viaceré memorandá, ale chýba nám reálny výsledok a úspešný projekt, aby sa naplnilo to, po čom volá aj NATO, teda vzájomné zdieľanie kapacít a šetrenie financií," dodal Hamáček s tým, že Pašku pozýva na návštevu Prahy.

Hamáček dnes napoludnie v rámci pokračujúcej dvojdňovej oficiálnej návštevy SR položí kvety na hrob Alexandra Dubčeka. Popoludní bude rokovať s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom (nominant Smeru-SD), s prezidentom Ivanom Gašparovičom aj s primátorom hlavného mesta SR Milanom Ftáčnikom.

Vo štvrtok (23.1.) položí veniec k Pamätníku M. R. Štefánika, bude rokovať s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD), stretne sa s krajanmi na Veľvyslanectve Českej republiky v SR a popoludní odletí naspäť do vlasti.