Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

J. Paška: Obchodovanie s občianstvom treba zastaviť

Jaroslav Paška Foto: FOTO TASR/Pavel Neubauer

Postoj slovenského zástupcu v EP je zhodný s vyjadrením eurokomisárky pre spravodlivosť Viviane Redingovej.

Štrasburg 16. januára (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu sa v stredajšej nočnej diskusii venovali vlaňajšiemu novembrovému rozhodnutiu maltského parlamentu, ktorý prijal zákon umožňujúci kúpu maltského občianstva za 650.000 eur. Slovenský europoslanec Jaroslav Paška (SNS) tento mechanizmus dôrazne napadol.

Podpredseda poslaneckej frakcie Európa slobody a demokracie (EFD) sa ako jediný z 13 slovenských zástupcov v EP zapojil do rozpravy k chúlostivej téme využívania členstva v EÚ na získanie nových príjmov pre štátny rozpočet.

Postoj slovenského zástupcu v EP je zhodný s vyjadrením eurokomisárky pre spravodlivosť Viviane Redingovej, ktorá na úvod poslaneckej rozpravy v Štrasburgu dôrazne pripomenula, že "občianstvo EÚ nemôže byť na predaj!".

"Z pohľadu iných členských štátov takýto akt maltskej administratívy nie je neutrálny. Ďalšie štáty Európskej únie totiž budú musieť kupcovi maltského pasu tiež priznať a poskytnúť právo usadiť sa, voľne sa pohybovať, kandidovať v európskych voľbách a podobne," konštatoval Paška vo svojom vystúpení.

Upozornil, že Malta sa stala prvou krajinou únie, ktorá jednoducho na európske občianstvo "nalepila cenovku", vyhodila ho na trh a začala zarábať na právach, ktoré sa zaviazalo 28 členských štátov poskytovať európskym občanom.

V závere svojho vystúpenia slovenský europoslanec apeloval na prijatie opatrení za urýchlené zastavenie rozbiehajúceho sa "kšeftovania" s občianstvom v EÚ.

Európsky parlament dnes, v dôsledku predošlej rozpravy, veľkou väčšinou hlasov prijal uznesenie, v ktorom konštatuje, že nový spôsob predávania občianstva na Malte oslabuje podstatu občianstva v EÚ. S odvolaním na článok 4 ods. 3 Zmluvy o Európskej únii preto Európsky parlament vyzval Maltu, aby svoj nový predpis o udeľovaní občianstva uviedla do súladu s hodnotami EÚ.