Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Paška: Za útokom na Slovensko v europarlamente stoja Orbánovci

Jaroslav Paška Foto: TASR/Martin Baumann

Jaroslav Paška, ako podpredseda poslaneckej frakcie Európa slobody a demokracie (EFD) v EP, zareagoval na manipuláciu s petíciou v administratívnom procese výboru PETI.

Brusel 13. februára (TASR) - Nakladanie s petíciou požadujúcou odsúdenie Slovenskej republiky za novelizáciu zákona o štátnom občianstve sa v Európskom parlamente vymklo regulárnym postupom. Tvrdí to slovenský europoslanec Jaroslav Paška.

Petícia č. 1298/2012 od bývalého predsedu Najvyššieho súdu Maďarskej republiky Dr. Zoltána Lomniciho a študenta László Gubika požaduje vyšetrovanie a odsúdenie SR pre údajné porušovanie práva Európskeho spoločenstva za novelizáciu zákona č. 40/1993 o štátnom občianstve.

"Vzhľadom na to, že Európska únia zaraďuje otázky občianstva k výlučným kompetenciám členských štátov a Európsky parlament nemá legitímne oprávnenie posudzovať záležitosti, ktoré sú zvrchovanou kompetenciou členského štátu, označil sekretariát príslušného výboru EP uvedenú petíciu za neprípustnú na prerokovanie v Európskom parlamente," uviedol Paška (SNS) v stanovisku pre TASR.

Upozornil pritom, že prijaté rozhodnutie o neprípustnosti petície podľa potvrdených informácií zvrátila intervencia europoslanca Zoltána Bagóa zo strany FIDESZ maďarského premiéra Viktora Orbána. Podľa Pašku si Bagó ako člen frakcie Európskej ľudovej strany vynútil po straníckej línii zaradenie tejto neprípustnej petície do programu rokovania výboru. Dosiahol to prostredníctvom predsedníčky Petičného výboru EP (PETI) Erminie Mazzoniovej, ktorá patrí do tej istej politickej frakcie EP ako Bagó.

Maďarský europoslanec žiadal od svojej politickej partnerky Mazzoniovej aj zorganizovanie híringu a vyslanie takzvanej "fact-finding mission", čiže misie za účelom zisťovania stavu vecí, do Slovenskej republiky.


Za všetkým stojí FIDESZ, tvrdí Paška


Paška, ako podpredseda poslaneckej frakcie Európa slobody a demokracie (EFD) v EP, zareagoval na manipuláciu s petíciou v administratívnom procese výboru PETI. Vzápätí podal oficiálnu námietku proti prípustnosti prerokovania tejto petície v EP, čím presunul rozhodnutie o budúcnosti petície na koordinátorov politických skupín.

"Zvýšená aktivita a angažovanosť FIDESZ pri pretláčaní akejkoľvek témy, ktorou by sa dalo Slovensku poškodiť naznačuje, že priateľské potriasanie rúk Viktora Orbána s predsedom slovenskej vlády bolo z jeho strany asi len gestom maskujúcim skryté nepriateľstvo," uviedol Paška.

Slovenský europoslanec v súvislosti s konfliktom o štátnom občianstve upozornil, že na štátne občianstvo sa viažu aj viaceré materiálne povinnosti štátu. Spresnil, že sociálne či zdravotné zabezpečenie nepracujúcich občanov (dôchodcov, študentov a podobne), ide spravidla na účet štátu.

Novelizácia zákona č. 40/1993, o štátnom občianstve podľa Pašku čiastočne oddelila tých, ktorí prijali maďarské občianstvo a prišli o slovenské, od nášho zdravotného a sociálneho systému. Maďarsko však - ako uviedol slovenský europoslanec - zvolilo darebácky prístup k svojim novým občanom, keď za nich nechce prevziať primeranú sociálnu starostlivosť.

"Preto sa Maďari pod všetkými možnými zámienkami snažia donútiť Slovenskú republiku k zmene svojho zákona o štátnom občianstve tak, aby sa vyživovacia povinnosť za 'nových občanov Maďarska' vrátila z maďarskej štátnej pokladnice na bedrá slovenských daňových poplatníkov," uviedol Paška vo svojom stanovisku.

Vyfabulované obvinenia o porušovaní občianskych práv majú podľa jeho slov len prekryť ekonomickú podstatu tohto maďarského problému, ktorý nakoniec presakuje aj z podtextu sťažnosti bývalého predsedu Najvyššieho súdu Maďarskej republiky Dr. Lomniciho.