Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Polícia v prípade trestného oznámenia P. Pašku plní pokyny prokurátora

Na snímke zľava Pavol Paška a Igor Matovič. Foto: TASR - Martin Baumann

Bývalý predseda NR SR Pavol Paška podal na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie. Podľa neho totiž zo strany poslancov mohla byť naplnená skutková podstata trestných činov ohovárania.

Bratislava 25. marca (TASR) – V prípade trestného oznámenia bývalého predsedu Národnej rady (NR) SR Pavla Pašku (Smer-SD) na Igora Matoviča, Daniela Lipšica (obaja OĽaNO-NOVA) a europoslanca Richarda Sulíka (SaS) v súvislosti s výrokmi pri obstarávaní CT prístroja pre nemocnicu v Piešťanoch polícia vykonáva úkony na základe pokynov prokurátora. Vyšetrovanie ešte neukončili. TASR informoval bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff.

„Vyšetrovanie v súčasnosti naďalej pokračuje, na základe pokynov dozorujúceho prokurátora sa vykonávajú potrebné úkony,“ uviedol Szeiff pre TASR.

Polícia v minulosti informovala, že v tejto veci vedie na Okresnom riaditeľstve Policajného zboru Bratislava I trestné stíhanie vo veci trestného činu ohovárania.

Bývalý predseda NR SR Pavol Paška podal na Generálnej prokuratúre (GP) SR trestné oznámenie ešte v novembri 2014. Podľa neho totiž zo strany poslancov mohla byť naplnená skutková podstata trestných činov ohovárania a krivého obvinenia. Reagoval tým na vystúpenie poslancov, ktorí ho spojili s kauzou sporného nákupu CT prístroja pre nemocnicu v Piešťanoch a so spoločnosťou Medical Group, ktorá vyhrala tender na dodávku prístroja.

Bývalý šéf parlamentu vtedy vysvetľoval, že sa podaním oznámenia bráni tvrdeniam o tom, že organizoval a ovplyvňoval nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici, že je majiteľom dodávateľskej firmy Medical Group a že z tohto obchodu získal neoprávnený prospech milión eur a zakryl sa pritom schránkovou firmou sídliacou v Belize či dokonca firmou Penta.

Poukázanie na predražený nákup CT prístroja od firmy Medical Group odštartovalo zmenu na poste ministra zdravotníctva, keď odstúpila Zuzana Zvolenská, rovnako ako Renáta Zmajkovičová, predsedníčka dozornej rady nemocnice, z postu podpredsedníčky parlamentu. Po nich odstúpil aj vtedajší predseda NR SR Pavol Paška.