Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Paška: Rešpektujem, že väzba Lajčáka na Globálny pakt OSN bola silná

Naarchívnej snímke poslanec NR SR Jaroslav Paška (SNS). Foto: TASR Martin Baumann

Paška pripúšťa, že Lajčákov odchod je istou ujmou pre Slovensko.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška (SNS) rešpektuje rozhodnutie ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nom. Smeru-SD) podať demisiu. Podľa jeho slov treba Lajčákovi za jeho prácu poďakovať.

"Rešpektujem, že jeho väzba na Globálny pakt OSN o migrácii je tak silná, že rozhodnutie NR SR vníma ako vyslovenie pochybnosti o jeho práci na tomto dokumente. Na druhej strane si uvedomujem, že treba vnímať politické prostredie tak, ako je. Nemôže sa robiť legislatíva v rozpore so záujmami občanov," uviedol Paška.

Podľa jeho slov nie je medzi ľuďmi dôvera v tento dokument OSN, v jeho bezpečnosť a v to, že bude garantovať pokojnú budúcnosť. "Politická scéna potom nemá právo ho prijímať," odkázal.

Paška pripúšťa, že Lajčákov odchod je istou ujmou pre Slovensko. "Verím, že ak sa aj zrieka funkcie ministra, to neznamená, že nezostane pôsobiť v oblasti diplomacie, či už európskej alebo slovenskej," dodal.

Lajčák sa v nadväznosti na štvrtkové prijatie uznesenia NR SR o Globálnom pakte OSN o migrácii rozhodol podať demisiu. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Boris Gandel.