Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

P. Paška vyhlási voľbu šéfa NKÚ, keď bude známy opozičný kandidát

Na snímke predseda NR SR Pavol Paška. FOTO TASR/Martin Baumann

Predseda NR SR je pripravený novú voľbu vypísať aj v prípade, že sa celá opozícia nezhodne na jednom mene a bude viac kandidátov.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD) vyhlási novú voľbu šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) až po tom, čo bude známy opozičný kandidát na tento post. Nebráni sa tomu, aby bolo aj viac opozičných uchádzačov, pokiaľ splnia podmienky. Vyplýva to z Paškových vyjadrení, ktoré poskytol TASR.

Pôvodne Smer-SD podmieňoval svoju podporu opozičnému kandidátovi tým, že za ním musí stáť celá opozícia. Viacerí kandidáti už na tom stroskotali. Ako jeden z možných kandidátov pre novú voľbu sa spomína Pavol Hrušovský z KDH. Kresťanskí demokrati o svojom kandidátovi ešte nerozhodli. Ak by predsa len navrhli Hrušovského, nemal by podporu celej opozície. Minimálne SaS ho totiž odmieta. Paškovi by sa pozdával.

"Z môjho pohľadu a z pohľadu kritérií, ktoré hovoria o politickej skúsenosti, o dôveryhodnosti pre širšie politické spektrum, o odbornosti, organizačných schopnostiach, pán Hrušovský všetko spĺňa. Je to veľmi skúsený politik a dvojnásobný bývalý predseda Národnej rady SR," povedal pre TASR Paška. Predbiehať však nechce, rozhodnutie je na opozícii.

Paška je pripravený novú voľbu vypísať aj v prípade, že sa celá opozícia nezhodne na jednom mene a bude viac opozičných kandidátov. "Boli by sme naivní, ak by sme sa po tých dvojročných skúsenostiach domnievali, že táto opozícia, ktorá sedí v Národnej rade SR v tomto volebnom období, je schopná dohodnúť sa na čomkoľvek," uviedol s tým, že to nemyslí znevažujúco. "Je to rozmanitosť názorov. Ich niekedy aj politická nekompatibilita nedáva veľkú nádej, že by sa zhodli vždy všetci," doplnil Paška.

Smer-SD by podľa neho nemal problém podporiť ktoréhokoľvek opozičného kandidáta, ktorý spĺňa podmienky. Trvá na tajnej voľbe. Opozícia tajné hlasovanie naposledy kritizovala, žiadala verejnú voľbu. Keďže Smer-SD neustúpil, opozícia svojho kandidáta pred hlasovaním stiahla. Išlo o Maroša Žilinku, ktorého navrhlo KDH, Smer-SD ním nebol nadšený.

Všetky doterajšie hlasovania skončili neúspechom opozičných kandidátov alebo stiahnutím kandidatúry. NKÚ naďalej vedie Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS), ktorému už uplynulo funkčné obdobie. Paška pred časom uviedol, že Jasovský je vo funkcii aj po uplynutí funkčného obdobia legitímne, keďže to zákon umožňuje.