Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

VIDEO:Pätica odídencov zo #Siete vstúpi do poslaneckého klubu Most-Híd

Na snímke v popredí vpravo predseda strany Most-Híd Béla Bugár a v pozadí vľavo Andrej Hrnčiar ako zástupca piatich nezaradených poslancov Národnej rady SR počas tlačovej konferencie na ktorej informovali média o výsledkoch ich spoločného rokovania 17. augusta 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

O vstupe definitívne rozhodne predsedníctvo a poslanecký klub Mosta-Híd vo štvrtok 18. augusta. Bugár nevylúčil, že Most-Híd bude chcieť ministerstvo dopravy.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Pätica odídencov zo strany #Sieť Andrej Hrnčiar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová, Igor Janckulík a Eduard Adamčík vstúpia do poslaneckého klubu Mosta-Híd. Dohodli sa na tom dnes s predsedom Mosta-Híd Bélom Bugárom. O vstupe definitívne rozhodne predsedníctvo a poslanecký klub Mosta-Híd vo štvrtok 18. augusta. Bugár nevylúčil, že Most-Híd bude chcieť ministerstvo dopravy.

"Zhodli sme sa na tom, že títo poslanci vstúpia do klubu ako jednotlivci, nie ako platforma," informoval po rokovaní Bugár. Zopakoval, že by nebolo dobré, keby vládna koalícia stratila väčšinu a aj preto treba spolupracovať s touto päticou. "Budeme vedieť silnejšie presadzovať náš program a priority," doplnil Bugár s tým, že klub Mosta-Híd bude pevnou súčasťou vládnej koalície.

Most - Híd bude chcieť rezort dopravy, Hrnčiar ministerské ambície nemá


Hrnčiar, ktorý na rokovaní skupinu poslancov zastupoval, označil rozhodnutie vstúpiť do klubu Mosta-Híd za najlepšie rozhodnutie vzhľadom na koalíciu. "Pre stabilitu a zachovanie funkčnosti vládnej koalície je toto najlepšie riešenie. Nebolo by dobré, aby sa piati poslanci pohybovali po parlamente bez toho, aby boli integrálnou súčasťou nejakého klubu. Budeme rešpektovať dohody, ktoré vzniknú v klube," uviedol Hrnčiar. Klubu sľubujú poslanci aktivitu a svoje zázemie z regiónov.



Prijatím poslancov bude mať Most-Híd v parlamente 15 hlasov, rovnako ako jeho koaličný partner SNS. #Sieť už len dvoch. Nie je vylúčené, že koalícia zmení koaličnú zmluvu. Zo štvorkoalície je už prakticky trojkoalícia. Počty hlasov sa však nateraz nezmenili, koalícia ich má 81. Na to, aby vláda mala v pléne väčšinu, potrebuje aspoň 76 poslancov. Otázny je osud ministra dopravy Romana Brecelyho, ktorého nominovala #Sieť.

VIDEO: Pätica odídencov zo #Siete vstúpi do poslaneckého klubu Mosta-Híd ako jednotlivci


Bugár nevylúčil, že Most-Híd bude chcieť ministerstvo dopravy. "Ak vznikne trojkoalícia, budeme o tomto poste hovoriť. Ak máme 15 poslancov, a predpokladám, že pán Brecely bude mať najviac dvoch, v tom momente je otázne, ako vie zabezpečiť podporu vládnej koalície. Ja si myslím, že nebude vedieť. Tým pádom padne otázka z našej strany, že prinášame niečo naviac, takže si nárokujeme tento post," opísal svoju predstavu Bugár.

Dodal, že je na koalícii a premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD), či vznikne zo štvorkoalície trojkoalícia. Rovnako je na nich, či bude súhlasiť, aby Most-Híd dostal ministerstvo dopravy. Hrnčiar odmietol, že by mal o tento post záujem. "My nepožadujeme nič, čo sa týka ministerstva dopravy. Nemám ambíciu stať sa ministrom dopravy. Ak by prišla ponuka, nezobral by som ju. Bude to otázka koaličnej rady," vyhlásil. Zároveň potvrdil, že jeho skupina bude mať na koaličných radách občas zastúpenie. Bude to závisieť od témy.

VIDEO: Záznam brífingu predsedu strany Most-Híd Bugára a Hrnčiara


Hoci Most-Híd posilní, podľa Bugára to nie je dôvod žiadať odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Túto otázku preto na koaličných rokovaniach neotvorí. Pripomenul, že túto otázku otvoril Most-Híd na začiatku volebného obdobia a neprešla.

Pätica poslancov oznámila odchod zo #Siete v utorok 16. augusta. Dôvodom bola ich dlhodobá nespokojnosť s fungovaním strany. V #Sieti sa podľa nich nič nemení ani po výmene predsedu a nechcú ďalej niesť zodpovednosť za dianie v strane. Podľa predsedu Brecelyho nemali na odchod dôvodov a chceli len ublížiť strane.

#Sieť má v parlamente už len Radoslava Procházku a Alenu Bašistovú. Poslanecký klub nemá. Procházka navyše možno v parlamente nezostane. Môže sa totiž stať dodatočným sudcom Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu. Prišla by miesto neho náhradníčka Zuzana Zimenová, ktorá na začiatku volebného obdobia vyhlásila, že nebude podporovať vládu.

Hrnčiarovci nie sú jediní odídenci zo #Siete. Strana stratila troch zákonodarcov už po zostavení vlády. Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík opustili #Sieť preto, že nesúhlasili, aby strana vládla so Smerom-SD. Z rovnakého dôvodu prišiel o jedného poslanca, Zsolta Simona, na začiatku volebného obdobia aj Most-Híd.