Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Patrí vám úcta celej krajiny, adresoval A. Kiska Slovákom v Rumunsku

Slovenský prezident Andrej Kiska v Rumusnku.. Foto: TASR/AP

Komunitu Slovákov žijúcich v Rumunsku označil za "malé Slovensko" a jedným z dôvodov, prečo sa ho do dnešných dní podarilo zachovať, je podľa Kisku aj podpora zo strany rumunskej vlády.

Bratislava/Nadlak 12. októbra (TASR) - Pred viac ako 200 rokmi prišli ich predkovia do Rumunska a dodnes si Slováci žijúci v tejto krajine zachovali slovenský jazyk, naďalej pestujú slovenskú kultúru, myslia na tradície predkov a deti vychovávajú k láske k Slovensku. A to je pre prezidenta úžasný pocit, konštatoval dnes Andrej Kiska počas návštevy rumunského Nadlaku, kde sa stretol so slovenskou krajanskou komunitou.

"Patrí vám všetkým, ktorí tu žijete, úcta. Úcta moja ako prezidenta našej republiky, ale aj úcta celej našej krajiny," prihovoril sa Kiska ľuďom. Úlohou Slovenska je podľa neho pomáhať týmto krajanom, napríklad finančne a materiálne.

Komunitu Slovákov žijúcich v Rumunsku označil za "malé Slovensko" a jedným z dôvodov, prečo sa ho do dnešných dní podarilo zachovať, je podľa Kisku aj podpora zo strany rumunskej vlády. Tá sa podľa neho vzorne stará o svoje menšiny. Napríklad zástupca menšiny je vždy členom parlamentu a v Rumunsku je tiež deň slovenského jazyka.

Aj Slovákov žijúcich v Rumunsku však trápia viaceré problémy, napríklad mestečko Nadlak prichádza o veľa mladých ľudí, ktorí odchádzajú buď do väčších miest, alebo na Slovensko za prácou. Prezident pripomenul, že to nie je problém len tohto mesta, ale boria sa s ním napríklad aj mnohé slovenské mestá, ktoré takto starnú a vymierajú.

Počas návštevy Rumunska preto podľa vlastných slov diskutoval aj s premiérom a prezidentom krajiny o tom, ako pomôcť vyrovnať takéto regionálne rozdiely, aby mladí nemuseli utekať do veľkých miest.

Mesto Nadlak udelilo prezidentovi počas jeho návštevy aj čestné občianstvo. Kiska na stretnutí s krajanmi zavŕšil svoju dvojdňovú štátnu návštevu Rumunska a vo večerných hodinách sa vrátil späť do vlasti.