Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Pavol Paška odstupuje z funkcie predsedu NR SR a odchádza z parlamentu

Pavol Paška s manželkou vo volebnom štábe počas čakania na výsledky vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014. Pavol Paška oznámil, že odstupuje z funkcie predsedu NR SR. Foto: TASR/František Iván

Je to ľudské rozhodnutie, ktorému ja absolútne rozumiem, vyjadril sa predseda Smeru- SD Robert Fico.

Bratislava/Košice 16. novembra (TASR) - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) odstupuje z funkcie. Oznámil to dnes v Košiciach počas návštevy volebného štábu Richarda Rašiho.

Reakciu Roberta Fica na odstúpenie si prečítajte si TU:

„Som rád, že Košičania ukázali v referende, ktoré sme vyhrali, čo si myslia o ľuďoch, ktorí dávajú svojmu rodnému mestu, vždy aj na politickej úrovni, len to, čo dokážu,“ povedal Paška. Poďakoval sa za to, že Richard Raši a poslanci Smeru-SD budú ďalej rozvíjať mesto Košice.

„Záleží mi na tomto meste, záleží mi na Slovensku a už mám dosť. Preto je tu moja manželka. Nikto mi nebude rozvracať rodinu. Preto oznamujem, že napriek víťazstvu v referende odstúpim z pozície predsedu Národnej rady, lebo chcem, aby Slovensko fungovalo ako normálna krajina, aby politiku nerobilo zopár anarchistov na uliciach,“ vyhlásil Paška.

Zároveň dodal, že všetky detaily oznámi na budúci týždeň. Pašku by na čele parlamentu údajne mohol nahradiť niekto z úzkeho vedenia Smeru-SD.

K odchodu Pavla Pašku z postu podpredsedu sa vyjadril v nedeľu predpoludním aj predseda Smeru- SD a predseda vlády Robert Fico. "Je to ľudské rozhodnutie, ktorému ja absolútne rozumiem. A znovu opakujem, pokiaľ ide o politiku, pokiaľ ide o stranícku prácu, tak Pavol Paška zostáva pevnou súčasťou strany Smer-SD. Len nebude predsedom NR SR a vzdáva sa aj mandátu poslanca NR SR," povedal šéf Smeru-SD

Paška oznámil odchod po viacerých protestoch, na ktorých ľudia žiadali jeho odchod z funkcie. Demonštrácie organizoval Alojz Hlina. Opozícia žiada Paškovu hlavu za to, že ho vidí za údajným tunelovaním slovenského zdravotníctva aj za podozrivým nákupom CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Šéf parlamentu opozičné obvinenia odmieta, reagoval na ne trestnými oznámeniami. Prvý protest proti Paškovi Hlina zorganizoval pred Paškovým domom v Košiciach, kam prišli stovky ľudí, na Námestie SNP v Bratislave prišla viac ako tisícka. Hlina avizoval pokračovanie protestov, ak Paška neodstúpi.

Čítajte viac: Viac ako tisíc nespokojných ľudí žiadalo v Bratislave Paškov odchod