Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Pavol Paška žiada od Richarda Sulíka ospravedlnenie

Foto: TASR/Martin Baumann

Líder SaS informoval, že v parlamente antedatovali dátum prijatia návrhu legislatívnej normy tak, aby spadal do zákonnej lehoty, hoci v skutočnosti bol parlamentu doručený až deň po vypršaní.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška žiada ospravedlnenie od Richarda Sulíka za krivé obvinenia a nevyberané slová o podvodníkovi, ktorý sa uchýlil k sfalšovaniu dokumentu predloženého na rokovanie NR SR. Tie odzneli v utorok 24. apríla na tlačovej konferencii SaS.


Richard Sulík sa Pavlovi Paškovi neospravedlní



Líder SaS Richard Sulík sa neospravedlní predsedovi NR SR Pavlovi Paškovi (Smer-SD) za to, že ho obvinil z podvodu vo forme zmeny dátumu na doručenom návrhu zákona do parlamentu z dielne Smeru-SD. Sulík dnes pred novinármi vyhlásil, že na svojom tvrdení trvá a o návrhu zákona sa na najbližšej schôdzi rokovať nemá.

Šéf liberálov opakovane poukázal na to, že na výpise o doručení návrhu do parlamentu bol najskôr dátum 18. apríla a o štyri dni neskôr bol zmenený na 17. apríla. Posledný deň, dokedy bolo možné návrhy zákonov do parlamentu doručiť, bol 17. apríl. "Nebol podaný včas tak, ako mal byť podaný," zdôraznil Sulík s tým, že to nespĺňa legislatívne podmienky.

To, že je na pečiatke z podateľne dátum doručenia 17. apríl, podľa Sulíka nie je rozhodujúce. "To má každý poslanec vždy ísť na elektronickú podateľňu a robiť vyšetrovateľa, aby zistil, ako to bolo? Dokument z NR SR nesie dátum doručenia 18. apríl, a preto nesmie byť predmetný zákon na májovej schôdzi prerokovaný. Možno to bol omyl, možno to bol vedomý omyl, možno to nebol omyl. To sú otázky, na ktoré musí odpovedať pán Paška, " tvrdí Sulík.




"Centrálny elektronický register jasne preukázal, že podanie návrhu novely zákona poslancov Maroša Kondróta a Andreja Kolesíka bolo v súlade s legislatívnym procesom," pripomenul hovorca šéfa NR SR Pavel Chovanec.

Líder SaS pred dvoma dňami informoval, že v parlamente antedatovali dátum prijatia návrhu legislatívnej normy tak, aby spadal do zákonnej lehoty, hoci v skutočnosti bol parlamentu doručený až deň po jej vypršaní. Išlo o návrh novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach.

Liberáli v tejto súvislosti plánovali podať návrh na disciplinárne konanie voči Paškovi na mandátový a imunitný výbor parlamentu. Predsedu NR SR zároveň vyzvali, aby návrh zákona stiahol z rokovania a zaradil ho až na ďalšiu schôdzu.

Ako však ešte v utorok vysvetlil Chovanec, zámenu dátumu na tomto návrhu spôsobila obyčajná ľudská chyba, ktorá nastala pri prepise na oficiálnu webstránku nrsr.sk. Pracovníčka odboru informačných technológií napísala omylom 18. apríl namiesto 17. apríla. "Parlamentná tlač č. 29 bola doručená do podateľne NR SR v stanovenom termíne 17. apríla 2012, o čom je priložený doklad jej riadneho zaevidovania v centrálnom registri s dátumom 17. apríl 2012. O tom svedčia aj pečiatky podateľne na sprievodnom liste poslanca Kondróta a v samostatnom návrhu zákona," konštatoval.