Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

P.BOBULA: Do komisie na zmenu stanov KDH pozveme aj R. Procházku

Foto: TASR/Michal Svítok

Na margo neúspešnej iniciatívy Radoslava Procházku, ktorý sa pokúsil presadiť zmenu stanov na sneme 23. júna, Brocka poznamenal, že delegáti neboli pripravení na rokovanie o tejto otázke.

Bratislava 23. júla (TASR) - Ponuku na prácu v komisii, ktorá bude mať na starosti prípravu zmien v stanovách KDH, dostanú okrem podpredsedu Júliusa Brocku a Petra Bobulu, ktorý na stanovách pracoval už v minulosti, aj zástupcovia všetkých ôsmich krajov a odborníci vrátane poslanca Radoslava Procházku. Po dnešnom rokovaní predsedníctva KDH to pre TASR povedal jeho člen Peter Bobula.

Komisiu by mal viesť Brocka. "Ešte stále sme to neuzavreli, lebo nemáme od niektorých navrhovaných do komisie spätnú väzbu. Radi by sme tam mali zástupcov všetkých ôsmich krajov a ďalších ľudí, ktorí môžu byť prínosní, medzi inými bude oslovený aj pán poslanec Procházka," vysvetlil Bobula.

Dodal, že predsedníctvo sa dnes dohodlo na formálnom rámci diskusie o stanovách, ktorá by mala v prípade štandardných okolností trvať dva roky, teda do nasledujúceho riadneho snemu KDH. "Pokiaľ život neprinesie niečo iné. Akým spôsobom vyzveme všetkých, ktorí chcú diskutovať, ako môžu dávať návrhy. Takýto predbežný rámec sme si dohodli," povedal Bobula s tým, že predsedníctvo by mohlo postup práce na stanovách viac konkretizovať o mesiac.

Brocka 11. júla pre TASR uviedol, že KDH otvorí k otázke stanov vo vnútri strany širokú diskusiu. "Oslovíme štruktúry a členskú základňu, aby nám posielali svoje pripomienky. Potom sa nimi budú zaoberať orgány hnutia. Napokon predsedníctvo navrhne zmeny Rade KDH a odtiaľ pôjdu odporúčania delegátom snemu," vysvetlil Brocka. Keďže nasledujúci riadny Snem KDH sa uskutoční o dva roky, je podľa neho dostatok času na diskusiu o stanovách.

Na margo neúspešnej iniciatívy Radoslava Procházku, ktorý sa pokúsil presadiť zmenu stanov na sneme 23. júna, Brocka poznamenal, že delegáti neboli pripravení na rokovanie o tejto otázke. "V programe snemu takýto návrh vôbec nebol," pripomenul.

Procházka na sneme navrhoval znížiť počet podpredsedov strany zo šiestich na troch a posilniť váhu regiónov vo vedení KDH. Návrh na zaradenie tohto bodu do programu však prešiel len najtesnejšou nadpolovičnou väčšinou hlasov prítomných delegátov, pričom na následné schválenie by potreboval podporu až dvoch tretín delegátov. V definitívnom hlasovaní Procházkov návrh získal len približne tretinovú podporu a schválený nebol.

Na margo neúspešného návrhu Radoslava Procházku na zmenu stanov KDH predseda poslaneckého klubu strany Pavol Hrušovský aj opätovne zvolený predseda Ján Figeľ bezprostredne po rokovaní snemu poznamenali, že neprešla aj preto, že bola predložená bez širšej diskusie na regionálnej úrovni. "Navrhnem vytvorenie komisie, ktorá sa bude zaoberať prípravou novely stanov tak, aby všetky návrhy prešli diskusiou na úrovni okresov a krajov a mohli byť súčasťou prípadnej novely. Ak sa to robí inak, väčšinou to nedopadne dobre," prisľúbil vtedy Figeľ.