Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

PD a KĽS idú do eurovolieb spoločne, lídrom kandidátky je Pavol Dubček

Pavol Dubček Foto: TASR/Štefan Puškáš

Slováci si svojich 13 europoslancov zvolia v sobotu 24. mája.

Bratislava 19. marca (TASR) – Mimoparlamentné strany Priama demokracia (PD) a Kresťanská ľudová strana (KĽS) idú do eurovolieb spoločne. Dnes predstavili svoju kandidačnú listinu. Jej lídrom je syn Alexandra Dubčeka, Pavol Dubček.

"Berieme ho ako občana, ktorý vie, aké sú problémy v tejto krajine, vie, aké boli problémy predtým. Má podobné názory, ako presadzujeme aj my. Meno Dubček je aj symbolom, preto sme radi, že sa, obrazne povedané, podujal zdvihnúť meno svojho otca," uviedol predseda strany PD Gabriel Karácsony. Dubček sa podľa vlastných slov rozhodol kandidovať z dôvodu naliehavej potreby obrody slovenskej spoločnosti. "Moja túžba nie je po funkcii, ale EÚ je jeden náš, ako môj otec hovoril, spoločný dom. Je na našej iniciatíve, ako ho budeme vytvárať. Nemôže nám byť ľahostajné, ako sa EÚ vyvíja, žiada sa aj naša iniciatíva, ako si to predstavujeme," uviedol Dubček. Na ďalších miestach kandidátky sú ekonóm Jozef Zima a predseda strany KĽS Štefan Mirga.

Počas kampane sa chcú strany zamerať najmä na osobné stretnutia s občanmi. "Z každého takéhoto stretnutia nám pribudne nejaký člen alebo sympatizant," informoval Karácsony. Ako dodal, na billboardy strany peniaze nemajú, a preto si každý kandidát bude kampaň financovať z vlastného vrecka.

V prípade úspechu v eurovoľbách chcú poslanci týchto strán hájiť záujmy slovenských občanov. "Európska únia má byť úniou suverénnych štátov so spoločným vnútorným trhom a voľným pohybom ľudí," uvádzajú vo vyhlásení. V prípade úspechu sa budú poslanci zasadzovať za navrátenie suverenity členských štátov najmä v oblasti vlastného a slobodného zákonodarstva a tvorby národných rozpočtov.

Slováci si svojich 13 europoslancov zvolia v sobotu 24. mája. Voliť môžu občania, ktorí majú najmenej 18 rokov, hlasovanie je dobrovoľné. V máji pôjde o historicky tretie eurovoľby na území SR. V posledných, v roku 2009, dosiahla volebná účasť na Slovensku 19,64 percenta, čo bolo najmenej v celej EÚ. Na voľbách sa zúčastnilo 16 politických strán, zvíťazil Smer-SD, ktorý má v EP päť poslancov z celkovo 13 slovenských.

Farby Slovenska v súčasnom EP obhajujú 13 poslanci - Monika Flašíková Beňová, Monika Smolková, Katarína Neveďalová, Boris Zala a Vladimír Maňka (všetci Smer-SD), Eduard Kukan a Peter Šťastný (obidvaja SDKÚ-DS), Anna Záborská a Miroslav Mikolášik (obaja KDH), Edit Bauer a Alajos Mészáros (obidvaja SMK), Jaroslav Paška (SNS) a Sergej Kozlík (ĽS-HZDS).