Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pellegrini: Bolo by potrebné mať vyvážený vzťah s Čínou

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa rozprávajú v rámci dvojdňového summitu EÚ v Bruseli 22. marca 2019. Druhý sprava slovenský premiér Peter Pellegrini. Foto: TASR/AP

Čína je podľa Pellegriniho silným ekonomickým hráčom, ktorý veľa investuje aj v členských krajinách EÚ aj do strategickej infraštruktúry.

Brusel 22. marca (TASR) – Vzťah Európy s Čínou by mal byť vyvážený. S takýmto globálnym hráčom je potrebné udržiavať dobré vzťahy, z nich by však mala benefitovať aj Európa. Uviedol to slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v piatok po summite Európskej rady v Bruseli, ktorého témou bol najmä brexit, ale aj ekonomické vzťahy s Čínou.

Čína je podľa Pellegriniho silným ekonomickým hráčom, ktorý veľa investuje aj v členských krajinách EÚ aj do strategickej infraštruktúry. "A stáva sa tak potom vplyvným hráčom aj z hľadiska bezpečnosti a strategického rozvoja jednotlivých členských krajín," zdôraznil.



Vzťahy Európy s Čínou by mali byť podľa predsedu vlády vyvážené. Ako podotkol, na jednej strane mnohé členské krajiny vítajú čínske investície a je značný tiež export tovarov z Číny. "Ale my nemáme rovnaké šance prístupu na ich trh," upozornil s tým, že SR sa už niekoľko rokov snaží získať certifikát na dodávku napríklad mliečnych výrobkov, sušeného mlieka a mäsa na čínsky trh. Dodnes však takýto certifikát Slovensko nemá.

Dôležitou je podľa Pellegriniho aj otázka telekomunikácií, digitálnych technológií. "Aj ja podporujem pozíciu a návrh v záveroch, že Komisia by mala prísť s jasnými pravidlami pre používanie moderných technológií na európskom trhu tak, aby sme jasne definovali, čo majú spĺňať, aké bezpečnostné parametre majú mať a aby bolo certifikované potom bez ohľadu na to, kde sú vyrábané, ale aby sme mali istotu, že komponenty našej digitálnej siete sú bezpečné a nie sú zneužívané tretími stranami na nejakú špionáž," konštatoval.

(osobitná spravodajkyňa TASR Alžbeta Halmová)