Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Pellegrini: Na okrúhly stôl politických strán zrejme ešte nedozrel čas

Na snímke novozvolený prezident SR Peter Pellegrini počas vyhlásenia s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou (nie je na snímke) k atentátu na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) v Bratislave 16. mája 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Budúci prezident pripomína, že účelom zvolaného stretnutia parlamentných politických strán mala byť snaha dospieť k dohode na základných pravidlách slušného politického správania sa.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 19. mája (TASR) - Ukazuje sa, že na okrúhly stôl politických strán zrejme ešte nedozrel čas. Uviedol to v nedeľu zvolený prezident Peter Pellegrini, ktorý stretnutie parlamentných strán zvolal spolu s úradujúcou hlavou štátu Zuzanou Čaputovou po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obracia sa na občanov, aby sa nenechali uniesť negatívnymi emóciami, ktoré môže priniesť nastávajúci politický súboj. TASR o tom informovala Pellegriniho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

"Ak dnes politická scéna nie je pripravená na vzájomné zmierenie, buďme naň pripravení my všetci. Sme jeden národ, jedno spoločenstvo, jedno Slovensko. A k upokojeniu môže každý z nás prispieť svojím vlastným dielom už dnes. Bez ohľadu na to, či tak učinia aj ostatní, bez ohľadu na to, akú politickú stranu podporujeme," uviedol Pellegrini.

Budúci prezident pripomína, že účelom zvolaného stretnutia parlamentných politických strán mala byť snaha dospieť k dohode na základných pravidlách slušného politického správania sa a vyzvať svojich voličov na zdržanlivosť a upokojenie. "Posledné dni a tlačové konferencie nám však ukázali, že niektorí politici jednoducho nie sú schopní základnej sebareflexie ani po takejto tragédii. Akoby nepochopili, že práve ich doterajšie kroky, vyjadrenia a nechutné útoky - nie na konkurenčné politické myšlienky, ale na ich nositeľov - zásadne prispeli k napätiu v našej spoločnosti," komentoval Pellegrini.

Novozvolený prezident je presvedčený, že upokojenie slovenskej spoločnosti nesmie padať na jednotlivcoch, ktorí si šírenie zla a nenávisti zvolili za svoju politickú cestu. "Zmierenie národa je náročný proces a beh na dlhú trať. A ja vás chcem ubezpečiť, že som pripravený všetkými silami prispieť k tomu, aby bol tento zápas nakoniec pre Slovensko víťazným," deklaroval. Naďalej sa chce obracať na politické strany, mienkotvorné osobnosti, spoločenské organizácie aj na médiá, aby konali vo vedomí zodpovednosti za krajinu a ľudí, ktorí v nej žijú.